Actium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et kart som viser slaget ved Actium.

Actium (moderne navn: Preveza) er det antikke navn for et forberg i det nordlige Etolia-Akarnania, på den greske vestkyst. Actium er hovedsakelig berømt for Octaviuss avgjørende seier over sin rival Marcus Antonius. Til minne om denne seier lot Octavius bygge det berømte Apollotempel til ære for Apollo Actius, og som også til minne om kampen opprettet eller fornyet de leker som ble holdt hvert femte år, og ble kalt de aktiske leker. Den aktiske æra var en periode etter sjøslaget ved Actium. Det var også en liten by, eller landsby på forberget kalt Actium.

Den 2. september 31 f.Kr. ble havet utenfor berg skueplass for et stort sjøslag mellom Marcus Antonius og hans rivaliserende triumvir Octavius, det nevnte sjøslaget. Octavius vant derfor maktkampen i 31 f.Kr. og ble i 27 f.Kr. den første romerske keiser under navnet Cæsar Augustus.

Actium tilhørte opprinnelig de korintiske nybyggere fra Anactorium, som formentlig ble grunnlagt for tilbedelsen av Apollo Actius og de aktiske leker. I det 3. århundre f.Kr. falt stedet til det akarnaniske folk, som siden holdt deres synoder her.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]