Hopp til innhold

Actium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et kart som viser slaget ved Actium.

Actium (moderne navn: Preveza) er det antikke navn for et forberg i det nordlige Etolia-Akarnania, på den greske vestkyst. Actium tilhørte opprinnelig de korintiske nybyggere fra Anactorium, som formentlig ble grunnlagt for tilbedelsen av Apollo Actius og de aktiske leker. I det 3. århundre f.Kr. falt stedet til det akarnaniske folk, som siden holdt deres synoder her. Den aktiske æra var en periode etter sjøslaget ved Actium. Det var også en liten by, eller landsby på forberget kalt Actium.

Peloponneserkrigen

[rediger | rediger kilde]

Actium var åsted for et sjøslag mellom Kerkyra og Korinth under innledningen til Peloponneserkrigen i 433 f.Kr. Kerkyreerne vant dette slaget og senket femten korinthiske skip.[1]

Augustus' seier over Marcus Antonius

[rediger | rediger kilde]

Actium er hovedsakelig berømt for Octavius' avgjørende seier over sin rival Marcus Antonius den 2. september 31 f.Kr.[2] Til minne om denne seier lot Octavius bygge det berømte Apollotempel til ære for Apollo Actius, og som også til minne om kampen opprettet eller fornyet de leker som ble holdt hvert femte år, og ble kalt de aktiske leker.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Thukydides & 1.29 (s. 32).
  2. ^ Sveton & Augustus, kap. 17.
  3. ^ Sveton & Augustus, kap. 18.
  • Suetonius (Sveton) (2001). Kejsarbiografier (svensk). Oversatt av Ingemar Lagerström. Lund: Wahlströms och Widsands klassikerserie. ISBN 91-46-18238-1. 
  • Thukydides (1999). Peloponneserkrigen, bd 1. Oslo: Aschehoug i samarbeid med Fondet for Thorleif Dahls kulturbibliotek og Det norske akademi for sprog og litteratur. ISBN 8203181511. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]