A Christmas Carol (1908)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Christmas Carol
Generell informasjon
GenreDramafilm, julefilm, filmatisert litteratur, stumfilm, spøkelsesfilm
Utgivelsesår1908
NasjonalitetUSA
Lengde15 min.
SpråkIngen (dialog)
Bak kamera
Regiukjent Rediger dette på Wikidata
Basert på
Foran kamera
MedvirkendeTom Ricketts Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvSort/hvitt Rediger dette på Wikidata
FilmselskapEssanay Studios Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)Essanay Studios
Premiere(r)1908
Eksterne lenker

A Christmas Carol er en amerikansk stumfilm fra 1908.[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Den ekstremt gjerrige Scrooge går nedover en gate i London morgenen før selve julaften, på vei til jobben. Han er så avskydd at ingen snakker til ham, før en tigger nærmer seg for å be om en almisse - men Scrooge slår ham ned. På jobben møter hun Bob Cratchett, en kontorist, og Fred - nevøen til Scrooge. Fred kunngjør at han nettopp har blitt gift. Bruden hans, sammen med den forkrøplede sønnen hennes, Tiny Tim, kommer også til kontoret.

En ånd dukker opp og tvinger Scrooge til å se en visjon fra hans fortid, om sin forlatte kjæreste - så vel som om ham selv som en yngre forretningsmann. Ånden viser ham også Cratchett-familiens fattigsle hjem, hvor han på åndens kommando overøser penger til den veldig dårlig betalte kontoristen og hans lykkelige familie. Ånden viser ham også Julefestlighetene hjemme hos Fred, nevøen til Scrooge, og Fred utveksler en skål til onkelens navn - men resten av selskapet nekter å drikke til skålen eller til minne om Scrooge.

Scrooge legger merke til alt dette, og kommer frem. Han overøser deretter hele familien med penger. Han lover også at han deretter skal leve et helt annet liv. På selve Juledagen gir Scrooge en stor bankett til alle han kjenner, inkludert Fred, Bob Cratchett og hans familie, og alle vennene deres - hvor Scrooge lover at han i fremtiden skal leve for å oppnå andres lykke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A Christmas Carol
  2. ^ William D. Crump. The Christmas Encyclopedia, 3d ed.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]