Hopp til innhold

AMD Bulldozer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«AMD Bulldozer», eller bare «Bulldozer», er den populære benevnelsen og kodenavnet som benyttes av Advanced Micro Devices om deres 11. generasjons datamaskinarkitektur. Selskapets interne benevnelse er familie 15h.

Liksom forgjengerne AMD K8, AMD K9 og AMD K10, er Bulldozer en 64-bit x86 arkitektur (AMD64). Den er likevel ikke bare en videreutvikling av tidligere generasjoner. Tidligere 64-bit mikroprosessorer fra AMD var i utgangspunktet enkeltkjerneprosessorer, som gradvis ble utvidet til å bli mikroprosessorer med to eller flere kjerner. Bulldozer er bygd opp fra grunnen av som en flerkjerneprosessor.[1]

AMD har på denne måten gjeninnført mikroarkitekturen «Clustered Integer Core», som ble utviklet av Digital Equipment Corporation i 1996 sammen med RISC mikroprosessoren Alpha 21264. AMDs navn på denne teknologien er Clustered Multi-Thread (CMT). Den grunnleggende komponenten i arkitekturen er kalt en modul. En modul er en mellomting mellom en dobbelkjerneprosessor og en enkeltkjerneprosessor med symmetriske multitråder, som skaper to tråder synkront. Implementasjoner med 2, 3, 4, 6 og 8 moduler gir dermed henholdsvis 4, 6, 8, 12, 16 kjerner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ techPowerUp: Bulldozer 50% Faster than Core i7 and Phenom II, 13. januar 2011, besøkt 19. november 2012
Autoritetsdata