Hopp til innhold

9-ball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Korrekt oppsett av ballene før start

9-ball (eller nierball) er en variant av biljard, med historiske røtter i USA helt tilbake til 1920-tallet. Spillet kan spilles av et hvilket som helst antall spillere, selv om det vanligste er at to personer spiller mot hverandre. Igjennom store deler av historien har 9-ball vært kjent som et «pengespill», både i profesjonelle sammenhenger og på den lokale puben.

I løpet av de siste årene er nierball blitt den vanligste biljardformen i konkurransesammenheng.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Spillet foregår på et vanlig biljardbord med seks lommer, og med ti baller. Køballen, som vanligvis er hvit, slåes mot en eller flere av de ni andre ballene. De andre ballene er nummerert fra én til ni. Målet med spillet er å putte nierballen på en måte som er lovlig ifølge reglene.

De fleste reglene er relativt konsekvente uavhengig av om det spilles profesjonelt eller på amatørnivå.

I 9-ball må spilleren bestandig treffe ballen med det laveste nummeret med køballen, før køballen treffer eventuelle andre baller, hvis ikke har man gjort en feil. Dette betyr ikke at ballene må puttes i denne rekkefølgen; man kan putte en hvilken som helst ball, så lenge køballen treffer den ballen med lavest nummer først. På grunn av at 9-ball ikke er et meldespill, kan man også putte nierballen på denne måten, og dermed vinne spillet. En spiller vinner også hvis han putter nierballen når han bryter i det første støtet.

Spillerne veksler på å spille, og beholder turen hvis man putter en ball. Hvis man bommer, gjør en feil eller vinner, blir det nestemann sin tur. Hvis man gjør en feil får motstanderen legge køballen hvor som helst på biljardbordet før sin tur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]