4D-film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En 4D-film eller 4D-kino (etter firedimensjonal, 4D) beskriver et anlegg for underholdningspresentasjon som kombinerer en 3D-film eller Stereoskopisk film med fysiske effekter i teateret/salen som inntreffer synkront med filmen. Fordi de fysiske effektene er dyre å sette opp, presenteres vanligvis 4D-filmer kun på spesielle steder, som for eksempel temaparker og fornøyelsesparker. Effekter som ofte er brukt i 4D-produksjoner er vannsprut, regn, vind, vibrasjon leggkilere, stolbevegelse og romperistere. Romperisterne består av en svært lavfrekvent høyttaler montert i selve stolkonstruksjonen.

I Norge vises 4D-film blant annet i filmen "Begynnelsen"[1] (2008) i DKM Forum (fullsize 4D med alle effekter), i filmen "Petra og kuule småkryp" på Hunderfossen Familiepark (en lighetversjon av 4D med kun vannsprut) samt i den nye 2010 attraksjonen "Nightmare" i fornøyelsesparken Tusenfryd. I Florida har Universal Studios flere 4D-attraksjoner, bl.a. Shreek 4D m-fl.

Michael Jackson kunne vært en av de som brukte slik teknologi under konsertopptredenen "This is It" som han skulle ha i London rett etter hans død. Showet skulle avslutte med et fly i 4D-effekt skulle lande på scenen der Jackson skulle sjekke inn. Under showet med effekten med et fly i 3D og 4D skulle det dukke opp et ordinært passasjerfly på scenen som Jackson skulle avslutte showet med å lette fra arenaen.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Begynnelsen – DKM Forum Arkivert 14. august 2011 hos Wayback Machine. dkmforum.no
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. mai 2012. Besøkt 17. april 2011. 
  3. ^ http://www.youtube.com/watch?v=j5wuq70olFk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

filmstubbDenne filmrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.