30. mai-bevegelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Britenes politi i den internasjonale sone i Shanghai i 1925.

30. mai-bevegelsen (forenklet kinesisk: 五卅运动; tradisjonell kinesisk: 五卅運動; pinyin: Wǔsà Yùndòng) var en arbeider- og antiimperialistbevegelse som ble født da Shanghai Municipal Police den 30. mai 1925, for det meste kinesere og sikher under britisk kommando, utenfor politistasjonen Louza Station på Nanking Road i Shanghais internasjonale bosetting (Shanghai International Settlement) åpnet ild mot kinesiske demonstrerende og streikende arbeidere.

Foranledningen var et overgrep mot syv arbeidere den 15. mai; stemningen ble mer og mer opphetet og den 28. mai bestemte kommunistiske agitatorer seg for å mobilisere arbeidere og studenter til demonstrasjon. På ordre av en yngre og antagelig redd politiløytnant ble det åpnet ild mot dem under demonstrasjonene i byens internasjonale bosetting to dager etter. Han ropte ut at demonstrantene måtte spre seg ellers ville han beordre ild, men gav ordren allerede etter ti sekunder, altså før de var blitt gitt noen sjanse til å reagere. Løytnantens stasjonssjef, som var gott kjent med at demonstrasjoner kunne finne sted, var fraværende på en lang lunch.

Episoden utløste demonstrasjoner mot utlendinger over hele landet. Kommunistene svarte med å organisere til streiker, som tok til 1. juni og spredte seg også utenfor Shanghai.

Litteratur[rediger | rediger kilde]