Øst-Timors sentralbank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Logo

Øst-Timors sentralbank er sentralbanken for Øst-Timor. Sentralbanken er grunnlovfestet, men ikke innført. Den er under innføring, og dens oppgaver utføres i mellomtiden av et bank- og betalingsråd; The Banking and Payments Authority of Timor-Leste (BPA).

Historie[rediger | rediger kilde]

Øst-Timor ble gitt autonomi i 1999, og ble ledet av en FN-ledet interimregjering (UNTAET – United Nations Transitional Administration of East Timor) fra oktober 1999 til mai 2002, fram til uavhengigheten formelt trådte i kraft 20. mai 2002. UNTAET etablerte først Central Payments Office (CPO), deretter BPA. BPA ble etablert 30. november 2001.

Visjon og målsettinger[rediger | rediger kilde]

BPAs visjon er å være en troverdig leder i å bevare prisstabilitet og fostre økonomisk vekst i Øst-Timor.

BPA utfører mange av de oppgavene den kommende sentralbanken skal utføre, herunder utstedelse av penger, overvåking av banknæringen, samt overvåking av landets økonomi for å kunne etablere en økonomisk politikk som gir moderat inflasjon. I tillegg samler og utgir de informasjon, fungerer som clearinghus for bankene, fyller rollen som regjeringens bank og forvalter landets valutareserver. Dette gjør at BPA i praksis utfører de aller fleste oppgavene en sentralbank normalt gjør.

I 2005 etablerte Øst-Timor et petroleumsfond for å sikre velferd også for kommende generasjoner, dette fondet administreres også av BPA.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Abraão de Vasconselos var sentralbankdirektør («guvernør») fra 2011 til 2023. Hélder Lopes har vært sjef for sentralbanken siden 13. september 2023.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]