Ødeleggelsen av Da Dergas gjestegård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ødeleggelsen av Da Dergas gjestegård (irsk: Togail Bruidne Dá Derga eller Orgain Bruidne Uí Dergae; engelsk The Destruction of Da Derga's Hostel) er en tidlig tekst fra irsk mytologi. Historien er kjent fra Ulster-syklusen, og skildrer fødselen, livet og døden til den mytologiske helten Conaire Mór, og skildrer et samfunn preget av et krigeraristokrati.

Helten Conaire Mór er konge over Irland og er sønn, eller muligens sønnesønn, av en herskergudinne. Fortellingen om hans liv og heltegjerninger er en fortelling om et liv hvor han må balansere mellom helteplikter og nestekjærlighet på den ene siden, og å forsøke å unngå «geiss», personlige tabuhandlinger, på den andre siden. Conaire prioriterer sine plikter som konge, med den nødvendige konsekvens at hans liv ubønnhørlig beveger seg mot sammenbruddet. Fremstillingen er muligens farget av at den er nedskrevet av munker i kristen tid.[1]

Kampen i gjestegården varsles av at Conaire ser tre rødkledte riddere på røde hester ankomme huset. Conaires tre fosterbrødre, som farter over hele Irland i et plyndringstokt, angriper gjestehuset tre ganger og forsøker å brenne det ned. Conaire beskytter huset sammen med sine menn Mac Cecht og Conall Cernach. Conaire dreper 1200 menn før han selv blir drept. Han ber om vann for å drikke, men alt vannet er brukt til å slukke brannene. Mac Cecht reiser over hele Irland for å finne en elv som vil gi ham vann til Conaire. Når han til sist vender tilbake med vannet, er det akkurat i tide til å se Conaire bli drept.

Teksten er kjent fra tre ulike versjoner: den eldste fra Lebor na hUidre-manuskriptet fra 1100-tallet kalles Orgain Bruidne Uí Dergae («Massakren av ...»). Den andre versjonen er fra Lecans gule bok fra 1400-tallet. Den tredje, som er mer litterært utviklet og knytter fortellingen sammen med sagaen om Étaíns friere, er kjent fra Egerton 1782-manuskriptet fra tidlig 1500-tall.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kilde for sitat og vurderinger er Jan Erik Rekdals innledning til Keltiske myter, 2006

Teksten på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Fortellingen er utgitt på norsk i antologien Keltiske myter, 2006. Oversettelsen er basert på 1400-tallsversjonen.
Wikisource-logo.svg Wikisource: The Destruction of Dá Derga’s Hostel – originaltekst