Öppna landskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Öppna landskap» er en sommersang på svensk fra 1982. Melodi og tekst er skrevet av Ulf Lundell. Den ble utgitt på LP-platen Kär och galen i 1982.[1] og har kommet til å bli én av Lundells mest kjente sanger. Den har blitt omtalt som «Sveriges uoffisielle nasjonalsang», og enkelte ville på 1980-tallet gjøre den til offisiell svensk nasjonalsang.[2] I likhet med de to versene som synges av «Du gamla, du fria» mangler den også navnet Sverige i teksten. Sangen handler om å bo på et nydelig sted nær sjøen.

Lars August Lundhs (1838–1916) vårsang «Hör hur västanvinden susar» er opprinnelse till Ulf Lundells velkjente sang; de to sangene har omtrent samme innledning.

En coverversjon med Ultima Thule ble utgitt i 1994.

Sangen er også utgitt i en versjon med Curt Haagers på albumet En spännande dag för Josefine (1982), med vokal fra tidligere Vikingarna-vokalist Stefan Borsch[3], samt Simons på albumet Novelty Accordion.

Sangen blir av og til kritisert, fordi den delvis handler om hjemmebrent sprit, da én av tekstlinjene lyder: «Där bränner jag mitt brännvin själv och kryddar med johannesört».

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Per Johan Skjærstad har skrevet en norsk tekst. Den bærer tittelen «Åpne landskap».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Listeplassering[rediger | rediger kilde]

Versjonen til Ultima Thule kom på den svenske singlelisten 18. februar 1994, lå der i åtte uker og som nummer fire i én uke.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app mp3.pngDenne musikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.