Étienne François Louis Honoré Letourneur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Étienne François Louis Honoré Letourneur
Etienne-François Letourneur Directeur.jpg
Født 15. mars 1751
Granville
Død 4. oktober 1817
Laken
Nasjonalitet Frankrike
Språk fransk

Political caricature showing Letourneur leaving the French Directory (19 April 1797)

Étienne François Louis Honoré Letourneur (født 15. mars 1751 – døde 4. oktober 1817) var en fransk advokat, soldat og politiker under den franske revolusjonen. Han satt som midlertidig president i Frankrike mellom 6. januar 1795 og 20. januar 1795.

Han ble født i Granville, Manche, og studerte ved en militær skole, før han tjenestegjorde i Cherbourg. I 1792 ble han valgt inn til den lovgivende forsamlingen for Manche, og han stemte i favør av kong Ludvig XVI's henrettelse, mot en betinget dom (men i favør av muligheten for å senere kunne appellere til folks barmhjertighet).

Letourneur tjente på republikkens landsmøte som oppsynsmann i forsvaret under beleiringen av Toulon, og han tok oppgaven med å reorganisere den franske Middelhavetsflåten. Han hadde diverse politiske roller og posisjoner før han gikk tilbake til militæret igjen. Letourneur ble utpekt som Napoleon Bonaparte sin préfet av Loire-Inférieure departementet, og deretter ble han rådgiver for Cour des Comptes. Likevel ble Letourneur forvist etter avsluttingen av det franske riket, og han levde resten av sitt liv i Brussel, Belgia.