Étienne François Louis Honoré Letourneur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Étienne François Louis Honoré Letourneur
Etienne-François Letourneur Directeur.jpg
Født 15. mar. 1751
Granville
Død 4. okt. 1817
Laken
Statsborger i Frankrike

Political caricature showing Letourneur leaving the French Directory (19 April 1797)

Étienne François Louis Honoré Letourneur (født 15. mars 1751 – døde 4. oktober 1817) var en fransk advokat, soldat og politiker under den franske revolusjonen. Han satt som midlertidig president i Frankrike mellom 6. januar 1795 og 20. januar 1795.

Han ble født i Granville, Manche, og studerte ved en militær skole, før han tjenestegjorde i Cherbourg. I 1792 ble han valgt inn til den lovgivende forsamlingen for Manche, og han stemte i favør av kong Ludvig XVI's henrettelse, mot en betinget dom (men i favør av muligheten for å senere kunne appellere til folks barmhjertighet).

Letourneur tjente på republikkens landsmøte som oppsynsmann i forsvaret under beleiringen av Toulon, og han tok oppgaven med å reorganisere den franske Middelhavetsflåten. Han hadde diverse politiske roller og posisjoner før han gikk tilbake til militæret igjen. Letourneur ble utpekt som Napoleon Bonaparte sin préfet av Loire-Inférieure departementet, og deretter ble han rådgiver for Cour des Comptes. Likevel ble Letourneur forvist etter avsluttingen av det franske riket, og han levde resten av sitt liv i Brussel, Belgia.