Åndehus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tre thailandske åndehus
Åndehus i Sverige, ved Thailändska Paviljongen i Ragunda kommune

Et åndehus eller san phra phum (thai ศาลพระภูมิ) er en helligdom for et steds beskyttende ånd. Åndehus finnes i hovedsak i Thailand, Laos og Kambodsja.

Et åndehus settes opp så snart en eiendom er blitt bebygget, for å blidgjøre den beskyttende jordånden som mistet sitt hjemsted på grunn av bebyggelsen, og for å gi den et nytt sted å være. For å sikre at ånden blir boende i åndehuset, skjenkes den daglig mat, drikke (gjerne rød brus[1][2]), røkelse og levende lys.[3] Enkelte av åndehusene kan være så store at mennesker kan gå inn i dem, men de fleste er små, plassert på en sokkel eller et podium.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Skikken med åndehus stammer fra førbuddhistisk tid, fra en animistisk tro på at alt har en ånd. Selv om mer enn 90 % av thailenderne regner seg som buddhister, lever mange av de animistiske ritualene og skikkene videre som en viktig del av kulturen.[4][5]

Plassering og utforming[rediger | rediger kilde]

Plasseringen og utformingen av åndehuset er viktig. Det er for eksempel bra å ha et tre i nærheten. Hinduprester er ofte involvert i plasseringen. Åndehuset må helst ikke på noe tidspunkt bli liggende i bygningens skygge. Dette kan være vanskelig å oppnå i tettbygde områder og store byer, som for eksempel i Bangkok. Når plassen er funnet og åndehuset er satt opp, holdes en seremoni der Moder jord og stedets ånder påkalles.

Åndehusene er gjerne utformet som en miniatyr av bygningen de er plassert ved. Fargen bør være relatert til fargen knyttet til eierens fødselsdag, og når en ny innehaver overtar en bygning, settes det ofte opp et nytt åndehus, enten i tillegg til det gamle, eller istedenfor dette. Hvis det gamle fjernes, foregår dette også ved en seremoni.[5]

Uttjente åndehus[rediger | rediger kilde]

Gravlund for utbrukte åndehus. Thailand

De aller fleste åndehus vedlikeholdes og holdes i god stand, men når de likevel en gang må skiftes ut, avholdes en egen seremoni, der det gamle huset taes ned og et nytt settes opp. Det gamle huset kan ikke ødelegges eller brennes, det må få et hvilested i nærheten av et tempel, gjerne i en skog eller ved en øde vei. På slike steder, som kalles gravlunder for åndehus, kan det være svært mange små «gudehus» samlet på ett sted.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Red Fanta at Thai Shrines - The Strategic Retreat». thestrategicretreat.com. Arkivert fra originalen 22. november 2016. Besøkt 12. juni 2019. 
  2. ^ «Red Fanta Offered to the Spirits». ASK THE BLIND PASTOR (engelsk). 12. mai 2011. Besøkt 12. juni 2019. 
  3. ^ Fra Fodor's Guide to South East Asia, sitert i Klassekampen 1979
  4. ^ «Buddhism in Thailand - How Thais deal with adversity and aim to find happiness.». Welcome to Samui (engelsk). 16. juni 2017. Besøkt 12. juni 2019. 
  5. ^ a b c «Thai Spirit Houses - San Jao (Chao) Thi, San Phra Phum». www.thaiwebsites.com. Besøkt 12. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]