«Chikyū»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Chikyū»
Generell info
Skipstypeboreskip
Bygget2005 ved Mitsubishi Heavy Industries
FlaggstatJapan
EierJapan Agency for Marine Earth Science and Technology
KallesignalJRAJ
IMO‑nr.9234044
MMSI‑nr.432522000
Tekniske data[a]
Lengde210 meter
Bredde38,0 meter
Dypgående16,2 meter
Tonnasje56 752

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

«Chikyū» (地球; ちきゅう) er et japansk vitenskapelig forskningsboreskip bygget for Intergrated Ocean Drilling/Discovery Program (IODP). Boreskipet ble bygget for å endelig kunne bore over 7 kilometer under sjøbunnen på et sted hvor jordens jordskorpe er mye tynnere enn på land og inn til jordens mantel på et så stort havdyp som ingen hadde boret ennå.

Det planlagte boredypet er signifikant mye mindre enn det Russiske Kola Superdeep Borehole (som nådde et dyp på 12 kilometer på land), men de vitenskapelige resultatene er forventet til å bli mye mer interessant grunnet boreområdet valgt for boringen som skal utføres av Chikyu inkluderer et av de mest aktive seismiske områdene i verden. Andre dype brønner utført i forbindelse med Deep Sea Drilling Project og Ocean Drilling Program ble utført av boreskipet Joides Resolution.

Boreskipet Chikyu som betyr ”Jorden” på japansk ble bygget av Mitsui Engineering & Shipbulding og skipet ble sjøsatt 18. januar 2002 i Nagasaki. Skipet ble utrustet av Mitsubishi Heavy Industries og overlevert til JAMSTEC 29 July 2005.

Skroget på skipet er 210 meter langt, 38 meter i bredde og 16,2 meter høyt, vekten er på ca. 57 000 brutto tonn. Dypgangen på skipet er 9,2 meter og maksimum marsj fart er på 12 knop. Skipets boretårn har en høyde på 121 meter over vannoverflaten og boretårnet og utstyr har en løfte kapasitet på 1000 ton.

Boreskipet Chikyu ble bygget for dypvanns vitenskapelige geologiske undersøkelser som nå også ikke bare inkluderer undersøkelser i aktive jordskjelv forkastningssoner, men også undersøkelser av hydrotermiske skorsteiner på havbunnen og sjøbunns metanhydrat.

Chikyu startet det vitenskapelige boreprogrammet NabTroSEIZE 16 November 2007 med å bore til 1400 meter på en fremtidig lokasjon for et dypvanns observatorium. Det Norske boreselskapet Smedvig Offshore AS fra Stavanger ble leid inn av JAMSTEC i oppstartfasen for å utføre idriftsettelse av boreoperasjonene og opplæring av lokalt personell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]