Zathura (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zathura
Generell informasjon
Utgivelsesår11. november 2005
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde113 min.
102 min. (DVD-utgave)
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJon Favreau
ProdusentMichael De Luca
Scott Kroopf
William Teller
Peter Billingsley
ManusforfatterDavid Koepp
John Kamps
MusikkJohn Debney
SjeffotografGuillermo Navarro
KlippDan Lebental
Foran kamera
MedvirkendeJosh Hutcherson
Jonah Bobo
Dax Shepard
Kristen Stewart
Tim Robbins
Annen informasjon
Budsjett65 millioner USD
Totalomsetning64 321 501 USD
Prod.selskapColumbia Pictures
Radar Pictures
Teitler Film
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Zathura: A Space Adventure (eller bare Zathura) er en fantasy-/sciencefictionfilm fra 2005 regissert av Jon Favreau, og løst basert på den illustrerte barneboka Zathura av Chris Van Allsburg. Filmen har Jonah Bobo og Josh Hutcherson i hovedrollene som Danny og Walter respektivt. Tim Robbins hadde en rolle som brødrenes fraskilte far. Filmen ble spilt inn i Los Angeles og Culver City, og ble utgitt 11. november 2005 av Columbia Pictures. Filmen fikk gode kritikker, men tjente dårlig.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Walter og Danny Budwing er to brødre som ikke kommer overens med hverandre, eller med deres storesøster, Lisa. Når faren deres er på jobb, oppdager Danny et gammelt science fiction brettspill kalt "Zathura" i kjelleren deres. Han overbeviser Walter om å forsøke spillet, og målet er å bli den første spilleren som når den siste plassen på brettet. Hver spiller skal snu en nøkkel og trykke på en knapp, slik at brettet flytter spillerens brikke et tilfeldig antall frem, og gir beskjed om hva spilleren skal gjøre. Dannys brikke flyttes først, og forårsaker en meteorsverm inne i huset deres. De innser at brettspillet påvirker virkeligheten.

Guttene oppdager at farens hus flyter rundt i verdensrommet. Lisa, uvitende om situasjonen, våkner og begynner å forberede seg på et stevnemøte til kvelden. Men hun blir frossen stiv når et annet kort gjør badet deres om til et kryonisk kammer. Den eneste måten å avslutte spillet og returnere alt til det normale igjen, er å vinne hele brettspillet. Når de fortsetter å spille, må Walter og Danny overvinne farene som spillet gir, inkludert en defekt robot, og et angrep av en gruppe romvesen kalt Zorgons. Et annen omgang fører til at en astronaut plutselig dukker opp i huset deres.

Walter blir stadig mer urolig og nervøs. Han anklager Danny for å ha jukset ved å ha flyttet en brikke alt for tidlig. Når Walter forsøker å flytte brikken tilbake, så reagerer brettspillet på juks. Han blir skutt ut fra huset, og ut i verdensrommet som straff, men astronauten klarer å få ham tilbake til huset. Walter mottar deretter et kort som bringer et stjerneskudd, som lar ham komme med et ønske. Walter forklarer at han og broren hans faktisk hadde spilt det samme brettspillet femten år tidligere. Men etter en eskalerende krangel, ønsket han at broren hans aldri ble født. Dette resulterte i at han ikke klarte å gjennomføre resten av spillet, uten den andre spilleren.

Lisa våkner fra sin kryoniske søvn, fremdeles uvitende om situasjonen, og hun forsøker å skru opp varmen i huset deres. Dette får alle Zorgonene til å returnere, og forankre skipene sine til huset. Endelig oppdager Lisa situasjonen deres, og alle sammen gjemmer seg i andre etasje. Men de innser at brettspillet fremdeles ligger igjen i første etasje. Danny går for å hente spillet, nå om bord på et av Zorgon-skipene. Men han blir oppdaget av romvesenene, og må komme seg unna.

Walter mottar et annet ønske-kort som han bruker til å bringe tilbake astronautens bror i takknemlighet for astronautens hjelp og støtte i løpet av brettspillet deres. Dette forårsaker en dobbeltgjenger av Danny. Astronauten avslører at han faktisk er en eldre versjon av Walter, fra et alternativt univers. Zorgonene kommer tilbake med enda flere skip, med den hensikt å ødelegge hele huset deres. Når Danny gjennomfører det vinnende trekket, avsløres det at Zathura er et svart hull som suger opp alle Zorgon-skipene og huset deres.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Josh Hutcherson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]