Wuhanbroen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Wuhanbroen (kinesisk: 武漢長江大橋 / 武汉长江大桥, pinyin: Wǔhàn Chángjiāng Dàqiáo) er en tonivåers stor bro som krysser floden Yangtze i Wuhan i Kina. På vært sitt nivå går det veibane og jernbanespor.[1] Veibanen øverst er fire kjørebaner bred, under er det tospors jernbanelinje.

Broen er 1,6 kilometer lang og går fra Gui Shan (Skilpaddehøyden) i Hanyang på Yangtzes nordre bredd over til She Shan (Slangehøyden) i Wuchang på søndre bredd. Planer for brobyggingen ble først lagt i 1910. Det ble foretatt fire fullstendige oppmålinger og studier mellom 1913 og 1948 for å finne et gunstig krysningssted, men økonomiske begrensninger kombinert med Andre verdenskrig og den kinesiske borgerkrig forhindret byggestart til 1950-årene. Byggingen tok til i september 1955, og broen ble åpnet 15. oktober 1957.

Sovjetunionen stilte med ekspertise til byggingen. Den ble den første moderne broen over Yangtze - det vil si når man ser bort fra de langt smalere øvre partiene av elven, der det fra gammelt av var både taubroer og kjedebroer for fotgjengere eller kjerretrafikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jangtse Brücke in Wuhan. Arkivert 29. september 2020 hos Wayback Machine. I: Kreuz und quer durch China