William Russell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

William Russell (født William Russell Enoch 19. november 1924 i Sunderland, England) er en skuespiller, mest kjent fra TV-serier. Hans sønn er Alfred Enoch, som spiller Tommy Ding i Harry Potter-filmene.

Russell har vært med i britiske filmer siden 1950-årene. Han har spilt i velkjente produksjoner, som The Man Who Never Was (1956) og The Great Escape (1963). Han hadde også en mindre rolle i Superman (1978).

Hans store gjennombrudd var som tittelrollen i The Adventures of Sir LancelotITV i 1956, som var den første britiske TV-serien som ble filmet i farger. Etter dette fikk han rollen som Ian Chesterton i Doctor Who (19631965). Han spilte denne rollen i de fleste episodene i de to første sesongene.

Han har etter dette spilt mange forskjellige roller innen teater og TV. De største er kanskje Disraeli i Testament of Youth og Ted Sullivan, den døende, andre ektemannen til Rita Sullivan i Coronation Street. Han hadde også en liten rolle i en episode av den første sesongen av Sorte Orm (1983), som han tok over etter at Wilfrid Brambell hadde blitt utålmodig og forlatt settet.

1980-årene begynte han å bruke navnet, Russell Enoch, profesjonelt. Han fortsetter å bli kalt William Russell i Doctor Who-relaterte prosjekter, og noen andre roller, slik som i en episode av Poirot i 2005.

I 1999 spilte han Ian Chesterton igjen for video-utgivelsen av Doctor Who-historien The Crusade. Siden to episoder av denne historien er tapt, spilte Russell en eldre Ian som forteller hva som skjedde i disse episodene. Siden 2002 har han også bidratt på kommentatorspor for Doctor Who-DVDer, lest inn lydbøker av tre Doctor Who-bøker med Ian og vært fortellerstemme på CD-utgivelser av Doctor Who-historier hvor noen eller alle episodene ikke finnes lengre.

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]