Wikipedia:Wikipediaspillet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også Wikipedia:Wikipedia-spill.

Wikipediaspillet er et hypertekstuelt spill utformet for å fungere spesielt med Wikipedia. For å spillet Wikipediaspillet (noen ganger kjent som "Wikipedia-racet"), trenger man bare en datamaskin, Internett-tilgang, en nettleser og en tidtakingsenhet (valgfri).

Spillerne (en eller flere) starter på den samme tilfeldig valgte artikkelen og må navigere til en annen forhåndsvalgt artikkel (hjemmeartikkelen) ved å bare klikke på lenker innen den gjeldende artikkelen. Målet er å ankomme hjemmeartikkelen på så få antall klikk (artikler) eller så kort tid som mulig. Spill med en spiller er kjent som Wikirace, Wikispeedia, WikiLadders, WikiClick eller WikiWhack, og går ut på redusere ens egen forrige tid eller antall klikk.

Forberedelser[rediger kilde]

  1. Bruk Random Article-lenken i navigasjonsboksen for å velge to tilfeldige artikler, eller få en annen til å velge dem. En av dem er startartikkel og den andre er hjemmeartikkelen.
  2. Naviger alle spilleres nettlesere til startartikkelen.
  3. Rens historikkmappen i nettleserne.

Prosedyrer[rediger kilde]

  1. Antall klikk av hver spiller må telles nøye. Den som har færrest klikk vinner. Nettleserhistorikken kan brukes til å bestemme antall artikler/klikk.
  2. En runde i Wikipediaspillet kan spilles på en datamaskinterminal, der deltakerne spiller etter tur, eller på flere datamaskiner samtidig. I sistnevnte tilfelle begynner en "økt" umiddelbart etter at alle har lastet sin tilfeldige startartikkel og slutter når siste person kommer tilbake til sin hjemmeartikkel. MERK: Fra vår erfaring vil en økt med flere mennesker kreve både dommere og samarbeid mellom motstandere for å passe på at alle behandles rettferdig.
  3. Etter hver runde må historikkmappen i nettleseren renses.
  • Spillet kan også spilles ved å se hvem som kommer til hjemmeartikkelen først, uavhengig av antall klikk.

Hva som ikke er lov[rediger kilde]

Spillere som bryter disse reglene taper automatisk spillet.

  1. IKKE bruk Wiki-søkeboksen.
  2. IKKE bruk noen av lenkene utenfor sidens innhold. En sides innhold er begrenset av grå linjer. Klikk IKKE (f.eks.) på "Hjelp", "Donasjoner", "Relaterte endringer", "Kategori:..." etc.
  3. IKKE besøk eksterne websider. Du må holde deg innenfor Wikipedia.
  4. IKKE bruk backspace eller tilbakepilen for å komme tilbake til en tidligere side.
  5. IKKE klikk på datoer f.eks. 2001, ettersom disse sidene er for brede til å skape en utfordring.
  6. IKKE bruk automatiske søkeverktøy for å finne en sti til deg.
  7. IKKE rediger startsiden for å sette inn en lenke til hjemmesiden.
  8. IKKE bruk land, stater, provinser eller byer, f.eks. UK, Canada, United States, Texas.
  9. IKKE bruk nettleseren for å navigere manuelt til målartikkelen.