Wikipedia:Utvalgt svensk artikkel/2023

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024


Uke 1
Talgoxehane av nominatformen P. m. major.
Talgoxehane av nominatformen P. m. major.

Talgoxe (Parus major) är en fågel inom ordningen tättingar och familjen mesar. Den är vanlig i hela Europa, västra, centrala och norra Asien och delar av Nordafrika och förekommer i alla sorters skogslandskap. Den är vanligen stannfågel.

Talgoxen är lätt igenkännlig med svart huvud och hals, framträdande vita kinder, olivgrön ovansida och gul undersida. Den äter huvudsakligen insekter på sommaren, men en större uppsättning föda på vintern. Liksom alla mesar är den hålhäckare och häckar vanligen i trädhålor. Honan lägger omkring 12 ägg och ruvar dem ensam, men båda föräldrar tar hand om ungarna. Talgoxen har anpassat sig väl till människans miljöpåverkan och är en vanlig fågel i stadsparker och trädgårdar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 2
Gravyr av Robert och Thomas Wintour, gjord av Crispin de Passe den äldre. Robert är till vänster och Thomas till höger.
Gravyr av Robert och Thomas Wintour, gjord av Crispin de Passe den äldre. Robert är till vänster och Thomas till höger.

Robert och Thomas Wintour var två bröder som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. Thomas var en av de första konspiratörerna att ansluta sig medan Robert värvades tidigt under 1605.

Brödernas exakta roll i krutkonspirationen är oklar, men Thomas arbetade mycket med att få hjälp till konspirationen från katoliker ute i kontinentaleuropa och han var särskilt intresserad av hjälp från Spanien. Den 5 november 1605, när nyheten spreds om att Guy Fawkes hade misslyckats med sitt uppdrag och blivit arresterad, flydde bröderna tillsammans med flera av de andra konspiratörerna till Holbeche House, nära gränsen till Staffordshire. I rättegången som hölls mot de överlevande konspiratörerna den 27 januari 1606 blev det en fällande dom i högförräderi för samtliga. Robert avrättades den 30 januari 1606 och Thomas dagen därpå. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 3
Margareta Tudor
Margareta Tudor

Margareta Tudor (1489-1541) var en engelsk prinsessa, Skottlands drottning, och senare Skottlands regent under sonen Jakobs omyndighet 1513–1514. Hennes äktenskap med Skottlands kung Jakob IV var ämnat att skapa fred mellan de två länderna Skottland och England. Detta misslyckades dock och kungen dödades vid slaget vid Flodden. Margareta orsakade sedan skandal genom att mot sin broders önskemål gifta om sig med earlen av Angus, och sedan söka skilsmässa från denne.

Margaretas barnbarnsbarn, Jakob, kom att bli den kung som förenade Skottland och England, trots att Margareta och hennes ättlingar uteslöts från den engelska tronföljden av Margaretas bror, Henrik VIII av England. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 4
Henrik VII
Henrik VII

Henrik VII (1457–1509) var kung av England från 1485 till sin död. Han var den förste monarken av huset Tudor. Sin rätt till tronen hävdade han genom sin härkomst från huset Lancaster. Henrik övertog kronan genom att besegra Rikard III, och han förenade sedan ätterna Lancaster och York genom att gifta sig med Elisabet av York vilket blev slutet för Rosornas krig.

Henrik VII förbättrade den engelska ekonomin, stärkte kronans makt, tämjde aristokratin, och lyckades genom avtal få till speciella privilegier för engelska köpmän. Han försökte upprätthålla freden, och skapa ett ekonomiskt välstånd. Trots att hans fru hade fött sju barn, överlevde bara tre sina föräldrar. Den ena av dessa var Henrik VIII. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 5
Smålom på norsk og svensk; rødstrubet lom på dansk
Smålom på norsk og svensk; rødstrubet lom på dansk

Smålom (Gavia stellata) är vattenlevande fågel inom familjen lommar. Den är en utpräglad flyttfågel som främst återfinns i den tempererade regionen på norra halvklotet. Smålommen häckar vid små skogsomslutna vattendrag och övervintrar i kustområden. Den är alla tider på året bunden till vatten och befinner sig bara på land för att häcka.

Hos alla lommar är benen placerade så långt bak på kroppen att de ej kan gå på land utan istället använder dem för att putta sig fram liggande på bröstet. Smålommen lever i monogama förhållanden och paret hjälps åt att bygga boet, ruva äggen och ta hand om ungarna. Dess huvudsakliga föda utgörs av fisk. Vintertid är smålommen gråsvart ovan och vit undertill och i häckningsdräkt anlägger den ett rött parti på halsen. När den flyger har den snabbare vingslag än andra lommar och benen skjuter knappt ut bakom stjärten. Den höjer och sänker ofta huvudet i flykten och flyger i övrigt ofta med sänkt huvud. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 6
Thomas More
Thomas More

Sir Thomas More (1478–1535) var en engelsk politiker och författare. Han fick rykte om sig under sin levnad att vara en renässanshumanist och han motsatte sig Luthers reformation. Under höjden av sin politiska karriär var han Lord Chancellor. More är mest känd för sin bok Utopia, en fiktiv skildring av ett främmande folks samhällsskick. Det var More som myntade ordet utopi (”ingenstans”). I landet Utopia fanns bland annat religionsfrihet, sex timmars arbetsdag och utbildning för både män och kvinnor.

More var nära vän med Erasmus av Rotterdam och beklädde flera höga statliga ämbeten under Henrik VIII. På grund av påvens vägran att godkänna kungens skilsmässa från Katarina av Aragonien kom det till en brytning mellan den engelska kronan och påven. När More motsatte sig monarkens strävanden att bygga upp en självständig statskyrka kom han i svår konflikt med Henrik VIII. Inom kort dömdes han till döden och avrättades genom halshuggning. Thomas More kanoniserades år 1935. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 7
Logotyp för V för Vendetta.
Logotyp för V för Vendetta.

V för Vendetta är en amerikansk dystopisk thriller från 2006. Filmen bygger på den tecknade serien V for Vendetta av Alan Moore och David Lloyd, som publicerades åren 1982–1989.

Filmen utspelas i London i en nära framtid där det totalitära och fascistiska partiet Norsefire har tagit makten över landet. Hugo Weaving spelar rollen som V, en maskerad och karismatisk frihetskämpe som söker hämnd mot de personer som vanställde honom. Natalie Portman spelar rollen som Evey Hammond, en kvinna från arbetarklassen som blir indragen i V:s planer. Stephen Rea spelar rollen som Eric Finch, en poliskommissarie som är medlem i Norsefire och som har i uppdrag att stoppa V. John Hurt spelar rollen som Adam Sutler, den diktatoriska partiledaren för Norsefire.

V för Vendetta har av många politiska grupper setts som en allegori mot förtryck av regeringen, där libertarianister och anarkister har använt filmen för att främja sina åsikter. Aktivisterna i Anonymous har gjort Guy Fawkes-masken, som används av V i filmen, populär genom att ha på sig den när de protesterar offentligt. Masken har även använts av deltagarna i Occupy-rörelsen. Både Moore och Lloyd har sagt att de är glada över att masken används i syfte att protestera mot tyranni och förtryck. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 8
En illustration av Guy Fawkes, ritad av George Cruikshank och publicerad i William Harrison Ainsworths roman "Guy Fawkes eller krutsammansvärjningen" från 1840.
En illustration av Guy Fawkes, ritad av George Cruikshank och publicerad i William Harrison Ainsworths roman "Guy Fawkes eller krutsammansvärjningen" från 1840.

Guy Fawkes (1570–1606) var en av de katolska konspiratörerna som försökte lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605.

Konspiratörerna lyckades införskaffa ett hyreskontrakt till ett källarvalv som låg precis under det brittiska överhuset och de utsåg Fawkes som ansvarig för sprängämnena som lagrades där. Dock varnades myndigheterna om det planerade sprängdådet via ett anonymt brev. När de genomsökte Westminsterpalatset tidigt den 5 november 1605 fann de Fawkes när han vaktade sprängämnena. Under de följande dagarna förhördes Fawkes under tortyr och han gav slutligen upp och erkände sig delaktig i konspirationen. Det ledde till att han senare dömdes till döden för högförräderi.

Fawkes förknippas starkt med den misslyckade krutkonspirationen och hans minne firas i England den 5 november varje år. I och med lanseringen av serieromanen V for Vendetta på 1980-talet, och filmen som bygger på denna, har en mask liknande Guy Fawkes blivit känd som en protestsymbol. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 9
Vid sjön Chilika i Western Australia
Vid sjön Chilika i Western Australia

Vitbukad havsörn är en stor dagaktiv rovfågel. Som adult är vitbukad havsörn en distinkt fågelart med vitt huvud, bröst, undre vingtäckare och stjärt. Honorna är något större än hanarna och kan mäta upp till 90 cm på längden, med ett vingspann på upp till 2,2 meter och väga 4,5 kg.

Vitbukad havsörn förekommer från Indien och Sri Lanka över Sydostasien till Australien, utefter kuster och utmed större vattendrag. Den häckar och födosöker i närheten av vatten och fisk utgör ungefär hälften av dess föda. Vitbukad havsörn är revirhävdande och bildar monogama par. Vitbukad havsörn är helig för ursprungsfolk i olika delar av Australien, och förekommer i en mängd folksagor över hela dess utbredningsområde. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 10
Trädkrypare
Trädkrypare

Trädkrypare (Certhia familiaris) är en fågelart. Den liknar andra arter inom trädkrypare-familjen med böjd näbb, mönstrad brun ovansida, vitaktig undersida och långa styva stjärtpennor som den använder för att kunna balansera upprätt på trädstammar och grenar.

Trädkryparen har nio eller fler underarter som häckar i olika delar av de tempererade delarna av Eurasien. Den häckar i trädhålor eller bakom barkflagor. Honan lägger vanligen fem eller sex vita ägg med rosa prickar i det fodrade boet, men ägg och ungar är sårbara för angrepp från hackspettar och ekorrar.

Trädkryparen är insektsätare och klättrar uppför trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som den plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 11
Självporträtt av El Lisitskij, 1914.
Självporträtt av El Lisitskij, 1914.

El Lisitskij (1890–1941) var en rysk konstnär av judisk börd verksam som designer, fotograf, typograf, och arkitekt. Han var en förgrundsgestalt inom det ryska avantgardet, och utvecklade suprematismen tillsammans med sin mentor Kazimir Malevitj, och sammanställde och utformade ett flertal konstutställningar och propagandaarbeten för forna Sovjetunionen. Hans verk fungerade som viktiga influenser för Bauhaus och konstruktivismen, och de produktionstekniker och stilistiska verktyg som han utvecklade kom att ha stort inflytande på 1900-talets grafiska formgivning.

El Lisitskij utgick ifrån idén att konstnären kan fungera som en aktör för förändring vilket han senare sammanfattade som "das zielbewußte Schaffen" (det målmedvetna skapandet). Tillsammans med Malevitj ledde han den suprematistiska gruppen UNOVIS (УНОВИС), han utvecklade sin egna suprematistiska variant som resulterade i en serie arbeten som han kallade för Proun och 1921 tog han jobbet som rysk kulturattaché i Weimar, Tyskland, där han kom att influera viktiga personer inom Bauhaus och De Stijl. Senare fokuserade han på att utveckla och förändra typografi, utställningsdesign, fotomontage, och bokdesign och för detta arbete rönte han mycket uppmärksamhet internationellt. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 12
Adult hane av nominatformen S. c. carolinensis. På norsk heter arten Hvitbrystspettmeis.
Adult hane av nominatformen S. c. carolinensis. På norsk heter arten Hvitbrystspettmeis.

Vitbröstad nötväcka (Sitta carolinensis) är en fågelart som häckar i urskogsmiljöer i stora delar av de tempererade områdena i Nordamerika. Det är en satt fågel, med stort huvud, kort stjärt, kraftig näbb och starka fötter. Ovansidan är blekt blågrå, och ansiktet och undersidan är vita. Den har svart hjässa och kastanjebrun underbuk.

Liksom andra nötväckor födosöker vitbröstad nötväcka efter insekter på trädstammar och grenar, och har förmåga att röra sig med huvudet före nedför träd. Frön utgör en betydande del av dess vinterföda, liksom ekollon och hickorynötter som fågeln lägger på lager under hösten. Boet placeras i en trädhåla, och det häckande paret kan smeta insekter runt öppningen för att avvärja ekorrar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 13
Blåmes
Blåmes

Blåmes är en fågelart i familjen mesar (Paridae). Den lilla fågeln är med sin blågula fjäderdräkt rätt enkel att känna igen och mycket vanlig i stora delar av Europa. Blåmesens favoritbiotoper är löv- och blandskog med hög andel ekar, men den återfinns också ofta i parker och trädgårdar.

Blåmesen föredrar animalisk föda, framför allt insekter och spindlar. Utanför häckningsperioden ökar betydelsen av frön och annan vegetabilisk föda. Vid födosöket är fågeln påfallande genom sin skicklighet. Den kan klamra sig fast vid de yttersta grenarna på träd och även hänga upp och ner när den söker föda. Blåmesar häckar oftast i trädhål, men även fågelholkar används ofta. Huvudkonkurrent om häckningshål och vid födosök är den betydligt större talgoxen. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 14
Gravyr av John (höger) och Christopher Wright (vänster), gjord av Crispin de Passe den äldre.
Gravyr av John (höger) och Christopher Wright (vänster), gjord av Crispin de Passe den äldre.

John och Christopher Wright var två bröder som deltog i ett försök att lönnmörda Jakob I av England genom att spränga det engelska överhuset i Westminsterpalatset, i vad som kallas för krutkonspirationen år 1605. John var en av de första konspiratörerna att ansluta sig medan Christopher värvades i mars 1605.

Båda var elever på St Peter's School i York, där även konspiratören Guy Fawkes utbildade sig. Av försiktighetsskäl arresterades de båda bröderna upprepade gånger under Elisabet I av Englands regeringstid; bland annat 1601 för inblandning i Robert Devereux' Essex uppror. Brödernas exakta roll i krutkonspirationen är oklar, men John engagerade sig starkt i frågan och han flyttade hela sin familj till Lapworth i Warwickshire; nära själva hjärtat av konspirationen. Den 5 november 1605, när nyheten spreds om att Fawkes hade misslyckats med sitt uppdrag och blivit arresterad, flydde bröderna tillsammans med flera av de andra konspiratörerna till Holbeche House. På morgonen den 8 november anlände Richard Walsh, sheriffen av Worcester, tillsammans med en styrka på omkring tvåhundra män till Holbeche House och en eldstrid bröt ut. Både John och Christopher träffades och avled av sina skador. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 15
Edward de Vere, 17:e earl av Oxford, efter en etsning av J. Brown efter ett original av G.P. Harding 1575.
Edward de Vere, 17:e earl av Oxford, efter en etsning av J. Brown efter ett original av G.P. Harding 1575.

Edward de Vere, 17:e earl av Oxford (1550–1604) var en elisabetansk hovman, dramatiker, poet, idrottsman och kulturmecenat. Det är känt att han understödde minst två skådespelartrupper, Oxford's Men och Oxford's Boys, och även ett sällskap av musiker.

Oxford var en av sin tids mest inflytelserika och framstående kulturmecenater, och under hans levnad publicerades 33 större verk som var dedicerade till honom, bland annat skrifter om religion, filosofi, medicin och musik. Hans primära intresse var dock skönlitteraturen, och 13 romaner publicerades med earlen av Oxford angiven som beskyddare. Hans omfattande kultursponsring i kombination med vanskötsel av earlens egendomar tvingade fram en försäljning av hans ärvda landområden. År 1586 tillerkände drottning Elisabet I honom ett årligt underhåll på 1000 pund.

Idag är Edward de Vere, 17:e earl av Oxford mest omskriven som den som enligt många teorier utpekas som den verklige författaren bakom de verk som vanligen tillskrivs William Shakespeare, ett påstående som tillbakavisas av de flesta historiker och litteraturvetare. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 16
Arganträd
Arganträd

Arganträd (Argania spinosa) är en växt i familjen sapotillväxter (Sapotaceae). Trädet växer naturligt i sydvästra Marocko och i sydvästra Algeriet.

Unesco anser att arten är hotad och upprättade 1998 ett biosfärreservat, med namnet Arganeraie, i och omkring Sous-Massa nationalpark. Målet är att bevara arten och att bedriva forskning kring trädets användningsområden samt dess fysiska och socioekonomiska omgivning. Traditionellt används den även i medicinskt syfte mot olika hudåkommor. Fruktkött och bladverk ger föda åt boskap, särskilt getter. Dess timmer och ved har länge använts av lokalbefolkningen och träet är hårt och hållbart. Träden ger även skugga och har en viktig roll i ekosystemen. Arganträdet är idag den enda arten i familjen sapotillväxter som växer i den subtropiska zonen. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 17
Antal kymrisktalande i Wales i procent efter kommun.
Antal kymrisktalande i Wales i procent efter kommun.

Kymriska eller walesiska är officiellt språk i Wales tillsammans med engelska. Det är ett keltiskt språk i den brittiska språkfamiljen och är därmed nära släkt med korniska och bretonska och på längre håll även med iriska, skotsk gaeliska och manx.

Kymriska talas huvudsakligen i Wales av omkring en femtedel av befolkningen. Bwrdd yr Iaith Gymraeg (Nämnden för det kymriska språket) rapporterade 2004 att 21,7 % av Wales befolkning (611 000 människor) kunde tala kymriska, en ökning med 0,9 % (35 000) från 2001. Av dessa 611 000 invånare ansåg sig 78 % (477 000) kunna språket antingen flytande eller någorlunda bra.

Welsh Language Act 1993 och Government of Wales Act 1998 likställde kymriskan med engelska inom den offentliga sektorn. 2011 antogs lagförslaget the Welsh Language Measure som bekräftar kymriskans status som officiellt språk i Wales. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 18
Nötväcka på svensk, Spettmeis på norsk og Spætmejser på dansk
Nötväcka på svensk, Spettmeis på norsk og Spætmejser på dansk

Nötväckor (Sittidae) är en familj fåglar inom ordningen tättingar med ett tjugotal arter. De kännetecknas av stora huvuden, korta stjärtar och kraftiga näbbar och fötter. Nötväckor tillkännager sitt revir med högljudda, enkla sånger. De flesta arterna har grå eller blåaktiga ovansidor och ett svart ögonband.

De flesta nötväckor häckar i de tempererade eller montana skogsområdena på Norra halvklotet. Alla medlemmar av släktet häckar i hålor eller skrevor. De flesta arterna är stannfåglar och bor i samma miljö hela året.

Nötväckor är allätare och äter mestadels insekter, nötter och frön. De födosöker efter insekter som är gömda i eller under bark genom att klättra längs trädstammar och grenar, ibland upp och ner. Deras vana att kila fast en stor bit föda i en spricka för att sedan hacka på den med sina starka näbbar har givit upphov till gruppens namn på svenska med flera språk. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 19
Madeiraduva
Madeiraduva

Madeiraduva (Columba trocaz) är en duva endemisk för ön Madeira. Den är huvudsakligen jämngrå med rosalilaskimrande bröst. Dess skimrande silvergrå halsfläck, avsaknaden av vita tvärband på vingovansidan och annorlunda stjärtteckning skiljer den från ringduvan, som är dess närmsta släkting.

Madeiraduvan är en sällsynt stannfågel som häckar i Madeiras laurisilvaskog, som är en typ av bergsskogar med åretruntgröna lagerträd. Den bygger ett bo av grenar, som ser slarvigt hoprafsat ut, och lägger vanligtvis ett vitt ägg per häckningssäsong. Populationen minskade kraftigt efter människans kolonisering av ögruppen, och arten försvann helt ifrån ön Porto Santo. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 20
Houmuwukärlet från kung Wen Wu Dings regeringstid. Upphittat i Anyang och utställd på Kinas nationalmuseum i Peking.
Houmuwukärlet från kung Wen Wu Dings regeringstid. Upphittat i Anyang och utställd på Kinas nationalmuseum i Peking.

Shangdynastin eller Yindynastin, var en antik kinesisk bronsåldersdynasti som existerade från runt 1600 f.Kr. till 1046 f.Kr.

Dynastin styrdes av mycket vidskepliga kungar från den mytologiska stammen Shang. Dynastin grundades efter att kung Cheng Tang störtat den föregående Xiadynastin. Dynastin präglades av många krig och oroligheter, men även av stora tekniska framsteg, inte minst inom bronsgjutning som upplevde en guldålder under Shangdynastin. Shangdynastins guldålder var under kung Wu Dings regeringstid. Wu Ding bedrev många militära kampanjer mot de omgivande stammarna såsom Tufang (土方) och Guifang (鬼方) vilket resulterade i territoriella erövringar. Efter Wu Ding följde flera kungar som prioriterade nöje före stadsaffärer, vilket gjorde att kungamakten blev alltmer isolerad och tidigare underlydande grupper blev självständiga och aggressiva.

Den långlivade dynastin föll slutligen efter slaget vid Muye då huset Zhou tog makten och bildade Zhoudynastin. Shangdynastin är den äldsta kinesiska dynastin med samtida skriftliga källor. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 21
Pilfink, av underarten P. m. saturatus, fotograferad i Osaka, Japan
Pilfink, av underarten P. m. saturatus, fotograferad i Osaka, Japan

Pilfink (Passer montanus) är en fågel som tillhör familjen sparvfinkar, liksom gråsparven som den är ganska lik och ibland förväxlas med. Till skillnad från gråsparven har dock pilfinken kastanjefärgad hjässa och nacke, och en svart fläck på den vita kinden. Den häckar över merparten av Europa och Sibirien och har introducerats till flera områden i Asien, till Australien och Amerika.

Pilfinken bygger ett slarvigt bo i en naturlig hålighet, ett hål i en byggnad, i buskage, i fågelbon som övergivits av andra arter eller i bomaterialet i reden av större fåglar som exempelvis stork. En genomsnittlig kull består av fem eller sex ägg som kläcks efter mindre än två veckor. Pilfinken livnär sig mestadels på frön, men äter även ryggradslösa djur. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 22
Ett porträtt av Henry Garnet från 1600-talet.
Ett porträtt av Henry Garnet från 1600-talet.

Henry Garnet (1555–1606) var en engelsk jesuitpräst som avrättades för sin inblandning i krutkonspirationen år 1605.

Garnet reste som ung ut i Kontinentaleuropa för att gå med i jesuitorden. Han prästvigdes runt 1582 i Rom och stannade kvar i staden för att undervisa i hebreiska, metafysik och matematik. Garnets akademiska karriär förkortades dock när fader Robert Persons bad honom återvända till England. 1586 anlände Garnet till England och påbörjade sitt missionärsarbete kort därefter. Han uppmärksammade katolikernas förtryckta levnadssituation i England. Han mötte ledaren för krutkonspirationen, Robert Catesby, några gånger under sommaren 1605, men han var ovetandes om dennes planer att lönnmörda kung Jakob. Det var inte förrän jesuiten Oswald Tesimond den 24 juli samma år avslöjade planerna för Garnet som han förstod vad som var på gång.

Efter att krutkonspirationen hade misslyckats den 5 november 1605 tillbringade Garnet flera veckor på rymmen innan han arresterades 27 januari 1606. Garnet avrättades för landsförräderi den 3 maj 1606. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 23
Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.
Nordökaka (Nestor meridionalis septentrionalis) på Auckland Zoo, Nya Zeeland.

Māoripapegojor (Strigopidae) är en familj av papegojfåglar som består i allt fem arter. Alla idag förekommande arter är endemer på Nya Zeeland medan de två utdöda arterna Norfolkkaka och Chathamkaka förekom på närliggande öar.

Alla arterna är hotade, allt orsakat av människan. Både polynesierna och européerna har introducerat invasiva arter som gris, hund och råttor, som tar ägg från de markhäckande fåglarnas bon. Ytterligare reducering av populationerna har skett genom jakt, habitatförluster och konkurrens om föda från introducerade arter.

De tre idag existerande arterna av māoripapegojor upptar ganska olika ekologiska nischer. Kakapon är flygoförmögen, nattaktiv och välkamouflerad för att undvika dagaktiva större rovfåglar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 24

Readly Express, född 2012 i Normandie i Frankrike, är en svensk varmblodig travhäst. Under sin tävlingskarriär tränades han av Timo Nurmos vid Solvalla och kördes av Jorma Kontio eller Björn Goop. Han anses vara en av världens bästa travhästar genom tiderna, särskilt känd för sin styrka och sitt löphuvud.

Readly Express tävlade mellan 2015 och 2019. Under tävlingskarriären sprang han in 23,2 miljoner kronor på 37 starter varav 27 segrar, 5 andraplatser och 3 tredjeplatser. Han gjorde sin första start i maj 2015 och inledde karriären med tre raka segrar. Han var obesegrad mellan juni 2016 och januari 2018 med 13 raka segrar. Han tog karriärens största seger i Prix d'Amérique (2018), som är världens största travlopp. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 25
Faksimil av första sidan i The Life of Tymon of Athens från First Folio, publicerad 1623
Faksimil av första sidan i The Life of Tymon of Athens från First Folio, publicerad 1623

Timon av Aten är en pjäs av William Shakespeare om en man som avskyr mänskligheten. Oftast betecknas den som en tragedi, inspirerad av historiska händelser. Skådespelet är ett av Shakespeares minst spelade, därtill ett av hans mest svårtolkade och svårspelade.

Pjäsen kan bara dateras gissningsvis genom jämförelse med andra Shakespearepjäser. Shakespeares främsta källor anses vara Plutarkos och Lukianos. Dramat handlar om den rike atenaren Timon som utnyttjas av sina falska vänner och i bitterhet drar sig tillbaka till ödemarken där han förbannar mänskligheten. Till formen är pjäsen motsägelsefull och bitvis osammanhängande som om den inte var färdigskriven. Den har en satirisk underton. Ett centralt tema i pjäsen, som kan ges skilda läsarter, är att man inte kan köpa sig vänskap. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 26
Radiohead: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway.
Radiohead: Thom Yorke, Jonny Greenwood, Colin Greenwood, Ed O'Brien, Phil Selway.

Radiohead är ett brittiskt alternativt rockband, bildat 1985. Bandet består av Thom Yorke (sång, gitarr, piano), Jonny Greenwood (leadgitarr, keyboard), Colin Greenwood (elbas), Phil Selway (trummor) och Ed O'Brien (gitarr).

Radiohead släppte debutsingeln "Creep" 1992. Den blev en stor hit världen över efter utgivningen av bandets debutalbum Pablo Honey (1993). Radioheads popularitet ökade i Storbritannien ännu mer efter att det andra albumet, The Bends (1995). Radioheads tredje album, OK Computer (1997), gav bandet ett stort internationellt erkännande. Med ett expansivt sound och teman som modern alienation, är OK Computer av många ansett som ett av de viktigaste albumen under 1990-talet, samt som ett av de bästa albumen genom tiderna.

Radiohead har sålt över 30 miljoner album världen över. 2011 rankades Radiohead av tidningen Paste som Storbritanniens tredje bästa band någonsin, endast slagna av The Beatles och The Rolling Stones. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 27
Rhys ap Gruffydd.
Rhys ap Gruffydd.

Rhys ap Gruffydd (1132–1197), var härskare i riket Deheubarth i södra Wales. Han är känd som Yr Arglwydd Rhys (”Herren Rhys”), men det finns två bevarade dokument där han använder titeln "Prins av Wales" eller "Walesarnas prins". Rhys var en av de mest framgångsrika och mäktiga walesiska furstarna efter Owain Gwynedd av Gwynedds död 1170.

Rhys blev härskare över Deheubarth år 1155. Han tvingades att underkasta sig kung Henrik II av England år 1158. Henrik invaderade Deheubarth år 1163, tog ifrån Rhys alla hans landområden och tillfångatog honom. Efter Henriks död gjorde Rhys uppror mot Rikard I Lejonhjärta och attackerade normandiska områden och erövrade flera av borgarna. Rhys lyckades i sitt sista fälttåg mot normanderna år 1196 erövra flera borgar. Följande år avled han oväntat och begravdes i St David's Cathedral. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 28
Anna av Kleve.
Anna av Kleve.

Anna av Kleve (1515–1557) blev Henrik VIII:s av England fjärde fru och Englands drottning 1540. Tolv år gammal trolovades hon med den blivande Frans I av Lothringen, men trolovningen upphävdes 1535. I samband med detta letade Henrik VIII efter en ny hustru, sedan Jane Seymour dött. Thomas Cromwell, earl av Essex, föreslog Anna för att kunna sluta ett förbund med Annas bror Vilhelm V av Kleve, och därigenom skapa ett nätverk mot påven.

År 1539 friade Henrik. Annas resa till England blev dock lång och mödosam, och när Henrik, vars tålamod på grund av förseningen brustit, slutligen fick träffa Anna var han inte alls nöjd med hennes utseende. Den 6 januari vigdes de ändå i Greenwich, men äktenskapet fullbordades aldrig. Den besvikna konungen fick upp ögonen för en annan kvinna, Katarina Howard, och omkring pingst kom misstankar fram om att Katarina var gravid, vilket innebar att kungen fick bråttom att avsluta äktenskapet med Anna. Den 24 juni transporterades Anna till Richmond Palace, förmodligen i tron att hon skulle få en semester. Den 6 juli hade äktenskapet upplösts, och den 9 juli antog parlamentet ett beslut som sade att äktenskapet mellan Henrik och Anna var ogiltigt. Anna tilldelades ett antal egendomar på vilka hon bodde resten av sitt liv ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 29
Hertigen av Marlborough porträtterad av Adriaen van der Werff (1659-1722).
Hertigen av Marlborough porträtterad av Adriaen van der Werff (1659-1722).

John Churchill (1650-1722) var en engelsk militär och politiker.

Marlboroughs militära karriär, baserad på strategiskt snille och administrativ skicklighet, är en av de mest framstående i Storbritanniens historia. Han utmärkte sig speciellt i det spanska tronföljdskriget. Den roll han spelade i den ärorika revolutionen, där han förrådde sin välgörare Jakob II har å andra sidan kritiserats som ett själviskt svek. Hans ättling sir Winston Churchill skrev om honom att han ”aldrig utkämpat ett slag som han inte vunnit, och aldrig belägrat en stad som han inte tog.”

Hans ättlingar bebor fortfarande det storslagna slottet Blenheim Palace som han lät färdigställa åt sig själv. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 30
Korp på svensk, ravn på norsk og dansk
Korp på svensk, ravn på norsk og dansk

Korpen (Corvus corax) är en stor, svart kråkfågel. Den finns över norra halvklotet och är därmed den mest spridda av alla kråkfåglar. Den är en av världens två största kråkfåglar tillsammans med den afrikanska tjocknäbbade korpen, och är troligen den tyngsta av alla tättingar. En vuxen fågel är mellan 80 och 102 centimeter lång och väger 0,69 till 1,63 kilo. Korpar blir i naturen omkring 10 till 15 år, men livslängder på upp till 40 år har noterats. Unga fåglar lever ofta i mindre flockar, men bildar livslånga par senare i livet.

Korpen har samexisterat med människor i tusentals år. I vissa områden har den varit så framgångsrik att den där betraktas som ett skadedjur. En del av dess framgång beror på dess allsidiga kost. De livnär sig av as, insekter och matavfall, liksom spannmål, bär, frukt och små djur. Man har iakttagit några anmärkningsvärda bedrifter i problemlösning hos denna art, vilket har lett till uppfattningen att den är mycket intelligent. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 31
En bleknad uppstoppad zapatarall.
En bleknad uppstoppad zapatarall.

Zapatarall (Cyanolimnas cerverai) är en 29 cm lång mörk rall, och ensam art i det egna släktet Cyanolimnas. Den har brun ovansida, gråblå undersida, gul näbb med röd bas, vit undergump och röda ögon och ben. Dess korta vingar gör att den nästan är flygoförmögen. Den är endemisk för våtmarker på Zapatahalvön i nordvästra Kuba, där det enda kända boet återfanns i en tuva med agar. Lite är känt om dess föda eller häckning och lätet som tillskrivs zapatarallen kan tillhöra en annan art.

Zapatarallen upptäcktes i mars 1927 av den spanske zoologen Fermín Zanón Cervera i Zapataträsket (Ciénaga de Zapata på spanska). I denna våtmark förekommer ännu en endemisk art, nämligen zapatagärdsmygen (Ferminia cerverai) och området har också gett namn åt zapatasparven (Torreornis inexpectata). På grund av habitatförstöring av dess redan från början begränsade utbredningsområde, dess lilla populationsstorlek, och på grund av predation från introducerade djurarter, bedöms zapatarallen av Internationella naturvårdsunionen ("IUCN") som akut hotad. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 32
Adult gråhakedopping, av den amerikanska underarten, i häckningsdräkt.
Adult gråhakedopping, av den amerikanska underarten, i häckningsdräkt.

Gråhakedopping (Podiceps grisegena) är en vattenlevande flyttfågel som förekommer i den tempererade regionen på norra halvklotet. Arten, vars närmaste släkting är skäggdoppingen, tillhör den distinkta ordningen doppingfåglar och placeras i ordningens geografiskt mest spridda släkte Podiceps ("Doppingsläktet"). Arten övervintrar till största delen i lugnt vatten utmed havskuster, precis utom räckhåll för vågorna, men kan övervintra även på större sjöar. Den föredrar att häcka vid grunda vegetationsrika sötvatten som sjöar, våtmarker och dammar.

Gråhakedoppingen har en komplicerad parningslek som bland annat omfattar höga läten. När gråhakedoppingen väl bildat par bygger paret ett bo av material från vattenväxter som placeras ovanpå flytande vegetation. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 33
Rödstjärtad sotkakadua
Rödstjärtad sotkakadua

Rödstjärtad sotkakadua (Calyptorhynchus banksii) är en stor kakadua som finns i Australien.

Rödstjärtade sotkakaduor är aktiva dygnet runt, skräniga och högljudda, och ses ofta när de flyger högt uppe i flockar. De tenderar att flyga ganska långsamt med oregelbundna tunga flaxande vingslag, som tydligt skiljer sig från den liknande glanssotkakaduans lätta vingslag. Rödstjärtad sotkakadua är fröätare, hålhäckare och beroende av träd med relativt tjocka stammar för sina bohålor, som gamla eucalyptusträd eller gummiträd.

Rödstjärtad sotkakadua är den av sotkakaduorna som lättast anpassar sig till ett liv i fångenskap, men sotkakaduor är mycket ovanliga och dyra utanför Australien. Liksom andra kakaduor kan rödstjärtad sotkakadua bli mycket långlivad i fångenskap. År 1938 omtalade ornitologen Neville Cayley en över femtio år gammal individ vid Taronga Zoo. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 34

Ladusvala (Hirundo rustica) är den mest spridda fågelarten i familjen svalor. Ladusvalan är en tätting med ett distinkt utseende med sin blå ovansida, långa, djupt delade stjärt och böjda spetsiga vingar. Arten delas oftast in i sex underarter, vilka häckar över norra halvklotet. Fyra av dem är utpräglade flyttfåglar och deras vinterkvarter täcker stora delar av södra halvklotet ända till centrala Argentina, Kapprovinsen i Sydafrika och norra Australien.

Ladusvalan är en fågel som trivs i öppna landskap och häckar oftast i byggnader uppförda av människor. Den uppför ett koppformigt rede av lerkulor i lador eller liknande byggnader och livnär sig av insekter som den fångar i flykten. Denna art lever i nära anslutning till människor, och dess vana att äta insekter innebär att den tolereras av människorna. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 35
Mary Shelley porträtterad 1840 av Richard Rothwell.
Mary Shelley porträtterad 1840 av Richard Rothwell.

Mary Shelley (1797–1851) var en brittisk författare som är mest känd för sin gotiska roman Frankenstein: eller den moderne Prometeus (1818). Hon var dotter till den kände politiske filosofen William Godwin och filosofen och feministen Mary Wollstonecraft. Mary Shelleys föräldrar såg till att hon fick en för den tiden mycket god, om än informell, utbildning som präglades av deras liberala idéer. Hon gifte sig med en av romantikens hovpoeter, Percy Bysshe Shelley.

1816 tillbringade paret en omtalad sommar vid Genèvesjön i Schweiz tillsammans med Lord Byron, Polidori och Clairmont. Där fick Mary idén till Frankenstein. 1818 lämnade paret Shelley Storbritannien och for till Italien, där deras andra och tredje barn dog innan Mary Shelley födde sitt sista och överlevande barn, Percy Florence. 1822 drunknade Percy Shelley när hans segelbåt sjönk i en storm i La Speziabukten. Ett år senare återvände Mary till England och kom återstoden av sin levnad att ägna sig åt sin sons uppfostran och sin författarkarriär. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 36
Mary Wollstonecraft ca 1797, målning av John Opie
Mary Wollstonecraft ca 1797, målning av John Opie

Mary Wollstonecraft (1759–1797) var en brittisk författare och feministisk filosof. Under sin korta karriär skrev hon romaner, essäer, reseskildringar, en historik över franska revolutionen, en bok om etikett och en barnbok. Hon är mest känd för A Vindication of the Rights of Woman där hon argumenterar för att kvinnor inte är underlägsna män av naturen, utan bara framstår som sådana för att de saknar formell utbildning. Hon förde fram idéerna om att både män och kvinnor skulle betraktas som rationella varelser och att samhället bör grundas på förnuft. Hon drev bland annat en skola för flickor och skrev Thoughts on the Education of Daughters. I A Vindication of the Rights of Men (1790) kritiserade hon Edmund Burke och tog ställning för franska revolutionen. Wollstonecrafts make gav ut hennes memoarer året efter hennes död.

Wollstonecrafts liv har dragit till sig intresse från både allmänheten och feminister, inte alltid mest på grund av hennes litterära alster, utan för hennes okonventionella och ofta stormiga relationer. Efter två misslyckade utomäktenskapliga förhållanden gifte sig Wollstonecraft med filosofen William Godwin, en av anarkismens förgrundsgestalter. Parets dotter, Mary Shelley, blev senare känd för sin roman Frankenstein. Wollstonecraft dog i barnsäng vid 38 års ålder och lämnade flera oavslutade manuskript efter sig. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 37
Gråsparvshane i sommardräkt
Gråsparvshane i sommardräkt

Gråsparv (Passer domesticus) är en fågel i familjen sparvfinkar (Passeridae). Gråsparven är spridd över stora delar av Europa och Asien, men har även av människan introducerats till Amerika, Afrika och Australien och är idag en av världens mest spridda fågelarter. Gråsparven är en kulturföljare och har anslutit sig till människan i över 10 000 år. Världspopulationen uppskattas till ungefär 500 miljoner individer. Gråsparvshanen är lik den närbesläktade pilfinken (Passer montanus) och dessa arter förväxlas ofta. Gråsparven är en flockfågel, och kan även ses i blandflockar med exempelvis pilfink. Under hela året är gråsparven social och mycket av dess beteenden utförs i flock

I Norden och i resten av Västeuropa, har gråsparven traditionellt ansetts vara en illavarslande fågel. På många håll i Sverige fanns talesätt om att gråsparven framkallade oväder eller dödsfall. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 38
Praktblåsmyg på svensk, Indigoalvesmett på norsk, og Pragtalfesmutte på dansk
Praktblåsmyg på svensk, Indigoalvesmett på norsk, og Pragtalfesmutte på dansk

Praktblåsmyg (Malurus splendens) är en liten långstjärtad tätting i familjen blåsmygar (Maluridae). Den förekommer över stora delar av den australiska kontinenten och bebor främst torra eller semitorra regioner. Den uppvisar en hög grad av sexuell dimorfism där hanen i häckningsdräkt är klarblå med svarta detaljer medan ickehäckande hanar, honor och juveniler till största delen är gråbruna. Detta gav upphov till uppfattningen att hanen var polygama då alla gråbruna individer bedömdes som honor.

Som andra blåsmygar uppvisar praktblåsmygen ett antal ekologiska särdrag. Den är socialt monogam och sexuellt promiskuös, vilket innebär att trots att den bildar par med en hane och en hona så parar sig båda parter med andra individer och hjälper även till att föda upp ungar som kan bli resultatet ifrån sådana möten. Hanarna plockar rosa eller lila blomblad och visar upp dem för honan som en del av parningsleken. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 39
Kalkering av en gravyr av John Keats
Kalkering av en gravyr av John Keats

Ode till en grekisk urna (Ode on a Grecian Urn) är en dikt av den engelska poeten John Keats som skrevs i maj 1819. Dikten är ett av de stora oden som Keats skrev 1819 tillsammans med Ode till en näktergal, Ode till melankolin, Ode till psyket och Ode on Indolence.

De poetiska former som redan existerade var för Keats syfte inte tillräckliga, och han såg sig därför för samlingen tvungen att utveckla odet. Han inspirerades till dikten efter att ha läst två artiklar av den engelska konstnären och författaren Benjamin Haydon, men han hade även kunskap om andra verk om klassisk grekisk konst och hade tillgång till Parthenonskulpturerna. Dessa gjorde honom övertygad om att den klassiska grekiska konsten var idealet, och därför använde han sig av dess grunder när han författade dikten.

Dikten är indelad i fem strofer om tio rader vardera, och utgörs av en berättare som talar om en grekisk urnas utseende. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 40
Omslagsbild
Omslagsbild

Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark (engelska: Letters Written During a Short Residence in Sweden, Norway, and Denmark) är en personlig reseskildring skriven av den brittiska 1700-talsfeministen Mary Wollstonecraft. De 25 breven täcker ett brett spektrum av ämnen, från sociologiska reflektioner över Skandinavien och dess invånare till filosofiska frågor som den om personlig identitet. Boken utgavs 1796.

Boken var Wollstonecrafts populäraste bok på 1790-talet. Boken sålde bra, blev översatt till flera språk och togs emot väl av de flesta kritiker. Filosofen och sedermera Wollstonecrafts make William Godwin sa om boken att "om det någon gång var en boks syfte att få en man att bli förälskad i författaren, så anser jag det vara denna bok". Romantiska diktare som Wordsworth och Coleridge inspirerades av boken. Boken inspirerade läsare att resa till Skandinavien, men intresset för boken minskade dramatiskt efter att William Godwin utgav sin biografi om Mary Wollstonecraft 1798. Biografin orsakade en skandal i och med att den avslöjade Wollstonecrafts självständiga och okonventionella livsstil. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 41
Mary Rose under konservering i Portsmouth.
Mary Rose under konservering i Portsmouth.

Mary Rose var ett örlogsfartyg som ingick i Henrik VIII:s flotta under första hälften av 1500-talet. Under fyra årtionden var det ett av de största skeppen i den engelska flottan och ett av de första segelfartyg som byggdes enbart för krig. Mary Rose är idag känd eftersom hon sjönk den 19 juli 1545 i ett sjöslag mellan Isle of Wight och det engelska fastlandet. Vraket grävdes ut från början av 1970-talet och bärgades i oktober 1982 i ett av de mest komplicerade marinarkeologiska projekten någonsin. Trots att skeppet till stor del brutits ned är de kvarvarande delarna idag ovärderliga som ett tidsdokument från det tidiga 1500-talets England. Utgrävningen och bärgningen av Mary Rose blev en milstolpe inom marinarkeologin som är jämförbar med projektet kring Regalskeppet Vasa. Tusentals fynd har bärgats tillsammans med skeppet och har gett en god inblick i många aspekter av dess samtid. En stor del av föremålen visas i Mary Rose Museum i Portsmouth. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 42
Skara Brae, förhistorisk bosättning på Orkneyöarna.
Skara Brae, förhistorisk bosättning på Orkneyöarna.

Skara Brae är en förhistorisk bosättning på västkusten av Mainland på Orkneyöarna i Skottland. Bosättningen består av åtta stenhus och beboddes uppskattningsvis mellan 3180 och 2500 f. Kr. Husen är förbundna med passager på ett sätt som gör att bosättningen kan sägas vara den första i området med karaktären av renodlad by. Arkeologerna uppskattar att bosättningen som mest hyste 50–100 personer.

Skara Brae har kallats ”Skottlands Pompeji” eftersom fornlämningen är så välbevarad. Byn upptäcktes genom att den kom i dagen i de svåra stormar som tidvis härjar Orkneyöarna. Det skedde 1850 och sedan 1924.

År 1999 blev bosättningen upptagen på Unescos världsarvslista tillsammans med Maes Howe, Stones of Stenness och Ring of Brodgar under samlingsnamnet Heart of Neolithic Orkney, och är ett av Skottlands fem världsarv. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 43
Ärleflugsnappare heter Gallaviftestjert på norsk og Willie wagtail på engelsk
Ärleflugsnappare heter Gallaviftestjert på norsk og Willie wagtail på engelsk

Ärlesolfjäderstjärt (Rhipidura leucophrys) är en tätting som förekommer i Australien, Nya Guinea, Salomonöarna, Bismarckarkipelagen och i östra Indonesien. Den är en vanlig och välkänd fågel över stora delar av sitt utbredningsområde där den lever i de flesta typer av biotoper förutom tät skog. Den är 19–21,5 cm lång och har en kontrasterande fjäderdräkt med nästan helt svart ovansida och vit undersida. Könen är lika. Arten är inte nära besläktad med ärlorna utan är den största arten inom familjen solfjäderstjärtar.

Ärlesolfjäderstjärten är en insektsätare som födosöker i öppna habitat, likt flugsnapparna. Den är aggressiv och revirhävdande och mobbar mycket större fåglar som kookaburra och kilstjärtörn. Arten har anpassat sig väl till människans landskap och den är en vanlig fågel på stadens gräsmattor, i parker och i trädgårdar. Ärlesolfjäderstjärten är vanligt förekommande inom aboriginernas folklore över hela Australien, bland annat som fågeln som bringade dåliga nyheter eller som stal hemligheter. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 44
"Kungsfågel" på svensk; "fuglekonge" på dansk og norsk.
"Kungsfågel" på svensk; "fuglekonge" på dansk og norsk.

Kungsfågel (Regulus regulus) är en mycket liten tätting. Både dess vetenskapliga namn och dess svenska trivialnamn syftar på kunglighet och anspelar i förlängningen på kungsfåglarnas färgstarka gyllene hjässband. Arten delas in i en rad underarter med stor geografisk spridning som omfattar merparten av Eurasien och öarna i Makaronesien. De norra och östliga häckningsbestånden av kungsfågel är flyttfåglar, och övervintrar längre söderut, medan de sydligare är stannfåglar.

Kungsfågeln är Europas minsta fågel med en längd på cirka 9 centimeter och en vikt på 5–6 gram. Den har grönaktig ovansida, vitaktig undersida och dubbla vingband. Hjässbandets korta fjädrar kan resas till en liten kam och används i uppvisningssyfte under häckningen. Kungsfågelns sång är ett antal upprepade tunna, höga toner. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 45
Anna av Storbritannien cirka 1683. Porträtt av Willem Wissing.
Anna av Storbritannien cirka 1683. Porträtt av Willem Wissing.

Anna Stuart (1665–1714) blev regerande drottning av England, Skottland och Irland 1702. Då England och Skottland i 1707 enades i ett enda kungarike, blev Anna Storbritanniens första regent. Hon regerade till sin död och hon blev den sista monarken i huset Stuart.

Annas liv var fyllt av kriser i samband med tronföljden. Anna led av Hughes syndrom eller 'klibbigt blod' vilket ledde till missfall och dödfödda barn.

Att både Anna och hennes syster misslyckades att få någon arvinge som överlevde barndomen ledde till en tronföljdskris. Då det skotska parlamentet kunde vägra att acceptera det engelska parlamentets val så användes olika metoder, som att försämra den skotska ekonomin genom handelsrestriktioner för att försäkra sig om att Skottland skulle samarbeta. Act of Union 1707 (som enade England och Skottland som Storbritannien) var ett resultat av de förhandlingar som följde. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 46
Maria I av England, här avporträtterad 1554
Maria I av England, här avporträtterad 1554

Maria I (1516–1558) var regerande drottning av England och Irland 1553–1558. Hon var äldsta dotter och enda överlevande barn till Henrik VIII och Katarina av Aragonien, och hon blev den fjärde regerande monarken av huset Tudor. Hon har främst gått till historien för att ha återinrättat katolska kyrkan i England när hon efterträdde sin bror, Edvard VI. Under denna process lät Maria bränna nästan 300 religiösa meningsmotståndare på bål, vilket ledde till att hon började kallas Bloody Mary (Blodiga Maria). Marias ambition att återinföra katolicismen som Englands statsreligion kom senare att omintetgöras av hennes halvsyster Elisabet I. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 47
Vilhelm på ett porträtt i National Portrait Gallery i London
Vilhelm på ett porträtt i National Portrait Gallery i London

Vilhelm Erövraren (1028–1087) var den första normandiska kungen av England, och regerade från 1066 till sin död 1087.

Under 1050-talet och tidigt 1060-tal blev Vilhelm en utmanare i kampen om den engelska kronan och invaderade England i slaget vid Hastings 1066. Vilhelms erövring av England innebar djupgående förändringar för kyrkan, adeln, kulturen, språket; något som bestått ända in i modern tid. Vilhelm blandade element från engelska och normandiska system och skapade ett styrelseskick som låg till grund för det senare medeltida kungariket. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 48
Västra fasaden av Tullgarns slott och parken.
Västra fasaden av Tullgarns slott och parken.

Tullgarns slott är ett kungligt slott vid Tullgarnsviken i Hölö socken, söder om Södertälje i Södermanland. Platsen har anor från 1200-talet. En första slottsliknande anläggning, Stureborgen, byggdes i slutet av 1500-talet. Nuvarande slott uppfördes genom Magnus Julius De la Gardies initiativ och stod klart 1727.

Tullgarns slott och flera av byggnaderna på området är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne. Slottet tillhör de elva Kungliga slotten i Sverige. Det ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk medan kungahuset äger dispositionsrätten.

Slottet är öppet för allmänheten i samband med guidade visningar. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 49
Edvard VI
Edvard VI

Edvard VI (1537–1553) blev kung av England och Irland 1547 vid nio års ålder. Edvard var son till Henrik VIII och dennes tredje hustru Jane Seymour. Han var den tredje monarken av huset Tudor, och den första kungen av England som fick en protestantisk uppfostran. Då Edvard aldrig uppnådde myndig ålder styrdes England under hans regeringstid av en förmyndarregering.

Edvards regeringstid präglades av ekonomiska problem och samhällsförändringar som år 1549 ledde till utbrott av oro och uppror. Den engelska kyrkans övergång till protestantismen genomfördes under Edvard som trots sin ringa ålder var mycket intresserad av religiösa frågor. Bland de reformer som genomfördes under Edvard märks att det prästerliga celibatet avskaffades och den liturgiska mässan byttes ut mot gudstjänster på engelska. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 50
Den vita heta centralstjärnan ZZ Leporis, som är en pulserande variabel i Spirografnebulosan (IC 418).
Den vita heta centralstjärnan ZZ Leporis, som är en pulserande variabel i Spirografnebulosan (IC 418).

Variabla stjärnor, eller variabler, är stjärnor vars ljusstyrka varierar över tid. Mer än 400 000 variabler är kända. Vår egen sol är variabel, med ett energiutflöde som varierar med 0,1 procent över den 11-åriga solfläckscykeln. De flesta stjärnor kan troligen klassas som variabla vid en tillräckligt noggrann mätning.

De mest extrema variabla stjärnorna är supernovorna som kan öka i ljusstyrka med 100 miljoner gånger.

De variabla stjärnorna klassificeras i olika typer utifrån variationernas orsak. De viktigaste huvudgrupperna är pulserande variabler, eruptiva och kataklysmiska variabler, förmörkelsevariabler och roterande variabler. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 51
Biskop Odo av Bayeux firar invasionen av England med en bankett.
Biskop Odo av Bayeux firar invasionen av England med en bankett.

Medeltidens mat inkluderar mat, matvanor och tillagningsmetoder för olika europeiska kulturer under medeltiden, en period som ungefär sträcker sig från 400-talet till 1500-talet. Under perioden etablerades många nya vanor inom kosthållning och matlagning över hela Europa och många av dessa lade grunden för de moderna europeiska köken. Transport och kommunikation var betydligt långsammare än idag, vilket omöjliggjorde eller fördyrade import av flera typer av mat. De välbärgade kunde emellertid låta sina matvanor påverkas av importerade recept och råvaror, och successivt spred sig främmande kulturers matvanor även till de lägre klasserna.

Bröd var det vanligaste livsmedlet i alla samhällklasser. Spannmålen dominerade i form av gröt, välling och pasta. Soppor, grytor och stuvningar var vanliga rätter och ingredienser som användes över hela Europa var mandlar, oftast i form av mandelmjölk, samt vin och vinäger, gärna kombinerat med socker eller honung för dem som hade råd. ► Läs mer …
Vis - historikk


Uke 52
Pitt den 15 oktober 2014.
Pitt den 15 oktober 2014.

Brad Pitt, född 1963, är en amerikansk skådespelare och filmproducent. Pitt har vunnit två Oscar, nominerats ytterligare fem gånger till priset samt vunnit två Golden Globe och erhållit ytterligare fem nomineringar till samma pris.

Brad Pitt uppmärksammades för sin roll som en liftande cowboy som förför Geena Davis rollfigur i filmen Thelma & Louise (1991). Sina första huvudroller i större produktioner fick han i Där floden flyter fram (1992) och En vampyrs bekännelse (1994). Samma år spelade han mot Anthony Hopkins i dramat Höstlegender och nominerades till en Golden Globe för sin roll. Pitts framträdanden i två filmer 1995 kritikerrosades: Seven och De 12 apornas armé. För sin roll i den senare erhöll han en Golden Globe i kategorin bästa biroll, och nominerades även till en Oscar.

Fyra år senare (1999) hade han huvudrollen i kultfilmen Fight Club. Pitt spelade sedan rollfiguren Rusty Ryan i filmen Ocean's Eleven (2001) och dess uppföljare. Han var gift med skådespelaren Jennifer Aniston i fem år och och därefter med skådespelaren Angelina Jolie i två år. Pitt och Jolie har sex barn. ► Läs mer …
Vis - historikk


Ukens artikkel. Arkiv svenske: 2005  · 2006  · 2007  · 2008  · 2009  · 2010  · 2011  · 2012  · 2013  · 2014  · 2015  · 2016  · 2017  · 2018  · 2019  · 2020  · 2021  · 2022  · 2023  · 2024