Adriaen van der Werff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Adriaen van der Werff
Født21. jan. 1659[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Rotterdam
Død12. nov. 1722[1][2][3][5]Rediger på Wikidata (63 år)
Rotterdam
BeskjeftigelseKunstmaler, arkitekt, billedhugger, kobberstikker Rediger på Wikidata
Embete
  • Hoffmaler Rediger på Wikidata
Søskender Werff[6]
NasjonalitetNederland[7]

John Churchill, 1. hertug av Marlborough portrettert av van der Werff.

Adriaen van der Werff (født 21. januar 1659 i Kralinger Ambacht ved Rotterdam i Nederlandene, død 11. november 1712 i Rotterdam) var en nederlandsk barokkmaler.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Adriaen van der Werff ble født et sted som på slutten av 1800-tallet ble en bydel i Rotterdam. Familien var av den protestantiske trosretning som var kjent som remonstranter; faren var av yrke møller. Adriaen gikk i lære hos Eglon Hendrick van der Neer og hos Cornelis Picolet.

Maler[rediger | rediger kilde]

Av ham lærte han nøyaktigheten som kjennetegnet den leidse måten å male på. Denne kombinerte Van der Werff med de klassiske standardene, slik som de ble brukt av det franske akademiet. Etter at han var ferdig med læretiden, slo han seg ned i Rotterdam, men senere kom han til å veksle mellom å bo der og i Düsseldorf.

I 1696 besøkte kurfyrst Johann Wilhelm Pfalz ham og bestilte samtidig et portrett og maleriet Salomonsdommen. Etter at Van der Werff leverte disse maleriene ble han utnevnt til kurfyrstens hoffmaler, og i 1703 slått til ridder.

Mange av Van der Werffs malerier har religiøse og mytologiske motiver. I tillegg malte han sjangermalerier og portretter. Typisk for mange av disse maleriene er en elegant utførelse, at huden har en elfenbens- eller porselensaktig glans, og at ansiktene er uttrykksløse. På denne måten speiler hans kunst tiden han levde i, og den ble satt stor pris på av hans samtidige.

Pieter van der Werff, Adriaens bror, var en av hans lærlinger. Han malte i samme stil som Adriaen van der Werff.

I tillegg til å være maler var han arkitekt og utformet flere hus i Rotterdam, deriblant kjøpmannsbørsen som stod ved Blaak i Rotterdam frem til mai 1940, da den ble lagt i ruiner under den tyske bombingen av byen.

Museer[rediger | rediger kilde]

Den største samlingen av hans malerier finnes i Alte Pinakothek i München. Av de tredve som er i dets eie, er seksten bilder fra Kristi liv og et av Diana som oppdager Kallistos feilgrep. I Dresdener Galerie finnes tolv malerier, blant annet «Lot og hans døtre». Videre finnes også enkelte malerier i Rijksmuseum i Amsterdam.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 59899, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Werff, Adriaen van der[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id werff-adriaen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Biografisch Portaal, Biografisch Portaal number 02467189, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6jh4c8m, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500028638, utgitt 21. november 2017, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ det svenske Nasjonalmuséets kunstnerliste, kulturnav.org, utgitt 12. februar 2016, besøkt 27. februar 2016[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]