Voynich-manuskriptet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En illustrert side fra Voynich-manuskriptet

Voynich-manuskriptet er et mystisk, illustrert skrift, hvis alder, opprinnelse og forfatter er ukjent. Det er en kodeks av pergament, hvor hverken alfabet eller språk er kjent. Av den grunn er det blitt karakterisert som «verdens mest mystiske manuskript».[1] Man antar det er laget en gang mellom 1450 og 1520. Manuskriptets navn kommer fra en av dets eiere, Wilfrid Michael Voynich, som kjøpte det i 1912 av jesuittene i Frascati, en by nær Roma. For tiden er manuskriptet eid av biblioteket «Beinecke Rare Book and Manuscript Library» ved Yale University, og blir formelt referert til som «Beinecke MS 408». Den første faksimileutgave ble utgitt i 2005.[2]

Det er generelt antatt å være en form for kodeskrift[3] og teksten har blitt gransket av mange amatører og profesjonelle kryptografer, inkludert amerikanske og britiske kodebrytere fra både første og andre verdenskrig. Likevel har alle forsøk på å bryte koden vært forgjeves, og således gitt manuskriptet dets berømmelse. Mystikken rundt manuskriptet har gitt vekst til allmenn fantasi, og flere forfattere har benyttet det som emne for fantasifulle teorier og romaner. Det har også blitt foreslått et rikt antall mulige forfattere av manuskriptet.

Manuskriptet har fra 1969 vært tatt vare på av biblioteket ved Yale-universitetet. I 2009 gjorde forskere ved Universitetet i Arizona en karbondatering (C14) av manuskriptets pergament, som de med 95 prosent sikkerhet kunne fastslå var fra mellom 1404 og 1438.[4] I tillegg har forskningsinstituttet McCrone Research Institute i Chicago avdekket at mye av blekket ikke var lagt til lenge etter, noe som bekrefter at manuskriptet faktisk er et autentisk dokument fra middelalderen.[4] Merk at disse resultatene fortsatt ikke har blitt offisielt utgitt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Brumbaugh, Robert S. (1977): The World's Most Mysterious Manuscript, Weidenfeld and Nicholson, London
  2. ^ Le Code Voynich, hele manuskriptet ble utgitt med en kort presentasjon på fransk, red. Jean-Claude Gawsewitch, (2005) ISBN 2-35013-022-3 (merk at fordi bildene er meget beskåret, er denne utgivelsen ikke egentlig en faksimileutgave).
  3. ^ Elementær Kryptografi (PDF)
  4. ^ a b Mysterious Voynich manuscript is genuine - Bevis fra 2009 som har vist at manuskriptet faktisk er så gammelt som man har mistenkt det for å være.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikibøker Wikibøker: The Voynich Manuscript – bøker