Villa Rietveld-Schröder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Villa Rietveld-Schröder
Villa Rietveld-Schröder
Villa Rietveld-Schröder
Land Nederland Nederland
Sted Utrecht Utrecht
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 24. sesjon i 2000. Referansenr. 965.
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Villa Rietveld-Schröder (nederlandsk: Rietveld Schröderhuis) i Utrecht er tegnet av den nederlandske arkitekten Gerrit Rietveld og oppført i 1924 for fru Truus Schröder-Schräder og hennes tre barn. Villaen ble oppført på UNESCOs liste over verdensarven i 2000 .

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Det var bestemt av fru Schröder at huset så langt som mulig skulle designes uten vegger. Huset er derfor et av de beste eksemplene på De Stijl-arkitektur.

Huset skiller seg radikalt, både interiør- og eksteriørmessig, mot all tidligere arkitektur. Det to etasjers høye huset ble bygget for enden av en husrekke, og gjør ingen forsøk på å passe inn i den omkringliggende bebyggelsen.

Innendørs finnes det ingen statisk inndeling av rom. Istedet finnes det et dynamisk, åpent område, med mulighet for forandring. Underetasjen kan sies å være tradisjonell; omkring en trapp plassert i midten av huset finnes et kjøkken og tre værelser/soverom. Ovenetasjen er innredet til loftstue for å tilgodese bygningsmyndighetene. Den utgjør kun et stort åpent område, i tillegg til et bad og et toalett. Rietveld ville forme andreetasjen, som var fru Schröders, slik at den skulle kunne brukes til hva som helst, og gjøres åpen eller inndelt. Dette ble oppnådd med et system av flyttbare paneler. Når hele området er fullt inndelt, består etasjen av tre soverom, bad og et oppholdsrom. Mellom dette og den helåpne planløsningen finnes en endeløs rekke av varianter, som hver og en skaper egne spesielle muligheter.

Fasaden er en kollasj av plan og linjer. Det ser både ut som de henger sammen og som de glir forbi hverandre. Dette gir mulighet for å ha flere balkonger. På samme måte som Rietvelds rød og blå stol, har hver komponent sin egen form, posisjon og farge. Fargene ble valgt for å forsterke fasadens livlighet; forgrunnen er hvit og skyggene er grå, vinduer og dørkarm er svart, og i tillegg er det en rekke lineære elementer i primærfarger.

Fru Schröder bodde i huset frem til sin død i 1985. Huset ble restaurert av Bertus Mulder og er i dag et museum åpent for allmenheten.

Huset ligger i Utrecht i et område med ordinær lavblokkbebyggelse, inntil en motorvei som ble bygget på 1960-tallet.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rietveld Schröder House – bilder, video eller lyd