Vauban

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Vauban

Sébastien Le Prestre, Seigneur de Vauban, senere Marquis de Vauban (født 15. mai 1633, død 30. mars 1707) var en fransk offiser, fra 1703 marskalk.

Vauban var i sin tid den fremste ekspert innen fortifikasjon, og hadde et praktisk blikk kombinert med bred erfaring fra både bygging av festninger og beleiring av disse, samt åpen strid. Han deltok i praktisk talt samtlige av Ludvig XIV av Frankrikes felttog og var med i rundt 140 slag i felt og 53 beleiringer. Han bygget 33 festninger og utbedret mer enn 300. Allikevel bandt han seg ikke til noe fast system, men tok hensyn til terrenget i hvert enkelt tilfelle. Hans prinsipper for bastionfestninger har etter hans død blitt sammenfattet i tre ulike system. Vauban førte festningsstrid inn på nye områder, men han deltok selv aldri i forsvaret av en festning. Hovedprinsippene i hans fortifikasjonstenkning blir videreført i en modifisert form helt inn på 1800-tallet.

Vauban var også opptatt av økonomiske og statsfinansielle spørsmål og kritiserte i anonyme skrifter det samtidige skattesystemet i Frankrike.

Et utvalg av 12 av hans festningsanlegg ble i 2008 oppført på UNESCOs verdensarvliste med navnet Vaubans festninger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Vaubans festninger – bilder, video eller lyd