Vannlekkasjedetektor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En vannlekasjedetektor er en elektronisk enhet designet for å oppdage tilstedeværelsen av vann på uønskede steder for å gi tidlig varsling av vannlekkasjer slik at tiltak kan treffes.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

De enkleste detektorene gir lydalarm ved deteksjon av lekkasje.

Mer avanserte lekkasjedetektorer kan være koblet til en stoppekran som automatisk stenger vanntilførselen ved deteksjon av vannlekkasje. Noen lekkasjedetektorer kan også gi varsling til en eventuell hjemmesentral, mobilapplikasjon, og så videre.

Krav[rediger | rediger kilde]

Systemet må være enkelt, effektivt, robust, og ikke minst intuitivt for brukerne. Det må tåle å bli litt skittent, og tåle slitasje fra normal bruk av stedet der den er installert. Falske alarmer kan føre til at brukerne miste respekten for utstyret og i verste fall kobler av detektoren.

Byggteknisk forskrift[rediger | rediger kilde]

I den nye byggtekniske forskriften[når?] kom det krav om lekkasjedetektor under alt utstyr koblet til utstyr med vannledninger på rom som ikke er våtrom, som for eksempel gjelder mange kjøkken.[trenger referanse] Eksempler på plassering kan være under servant, oppvaskmaskin, med mer.

Bruksområder i hus[rediger | rediger kilde]

Noen nyttige steder å plassere en lekkasjedetektor kan for eksempel være under VVS-installasjoner, vannrør, avløpsrør, luftavfuktere, varmtvannsberedere eller vaskemaskiner som mot formodning ikke står på våtrom.

Se også[rediger | rediger kilde]