Valentinsdagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Valentinsdagen har i engelskspråklige land tradisjonelt blitt feiret med blant annet kjærlighetsbrev eller -hilsner. Bildet viser et amerikansk valentinskort med tegneseriefiguren Buster Brown, tegnet av Richard Felton (1863-1928)
Fransk bokillustrasjon fra 1300-tallet som viser den hellige Valentin og hans disipler.

St. Valentinsdagen, på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Dagen er først og fremst viktig i engelskspråklige land hvor den har fått et kommersielt preg og markeres ved kjøp av gaver og sending av kjærlighetsbrev eller -kort, ofte anonymt.

Valentinsdagen var opprinnelig er liturgisk feiring til minne om en eller flere tidlige kristne helgener med navnet Valentin. Det finnes i det minste to, en prest og en biskop. [1] Senere, fra høymiddelaleren, er romantiske konnotasjoner lagt til og forskjellige beretninger om martyrer med navnet Valentin er oppstått. En av disse mytene går ut på at Valentin ble fengslet og fordi han viet soldater og ikke avsverget seg kristendommen, slik den romerske keiseren Claudius II forlangte. En annen sier at Valentin helbredet datteren til sin fangevokter, Asterius. En tredje forteller at Valentin før han ble henrettet, skrev et avskjedsbrev til sin kjære Julia og undertegnet med «… fra din Valentin».

Den kristne feiringen av dagen kan ha røtter i romersk feiring av gudinnen Juno, som representerte kvinner og ekteskap, og starten på Lupercaliafestivalen, en fruktbarhetsfest som begynte 15. februar.

I England utviklet dagen seg fra 1700-tallet til en anledning for å uttrykke kjærlighet gjennom gaver som blomster og konfekt samt valentinskort. På 1800-tallet overtok masseproduserte kort stadig mer for håndskrevne. Blant symboler som er mye brukt denne dagen er duer, hjerteformen og den bevingede kjærlighetsguden Eros.

Fortsatt uviktig i Skandinavia[rediger | rediger kilde]

I Skandinavia er dagen ennå ikke noen etablert og spesielt utbredt tradisjon. De siste årene har kommersielle aktører, handelsstanden og Posten[2] satset millioner for å promotere dagen og gjøre den viktig også i Norge. Tilsvarende tendens er sett i Sverige og Danmark. Ifølge en undersøkelse fra 2004 visste 70 % av norske menn ikke når Valentinsdagen var, mens 7 av 10 kvinner visste svaret.[3]

I 2010 hadde dagen fått en viss popularitet i befolkningen, i størst grad blant dem som levde i parforhold. Hver tredje person i et forhold sa at de skulle markere Valentinsdagen ved å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet.[4] I Norge er altså status at nærmere 70 prosent av dem som er i parforhold ignorerer Valentinsdagen.

«Brændende kærlighed» er en dansk matrett som gjerne serveres på Valentinsdagen, iallefall i Danmark.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra New Book of Festivals and Commemorations: A Proposed Common Calendar of Saints
  2. ^ 8. februar – Valentins dag, Posten.no
  3. ^ «Valentine kan ødelegge forholdet», Abcnyheter 13. februar 2006
  4. ^ «I dag sender millioner av nordmenn kjærlighet med tommelen», Dagbladet 14. februar 2010