United We Stand (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«United We Stand» er en britisk populærmusikksang med melodi og tekst av Tony Hiller og Peter Simmons. Den ble først spilt inn i 1970 av Brotherhood of Man (med bandets opprinnelige besetning fra før Eurovision Song Contest 1976-finalen med blant annet Tony Burrows som hovedvokalist) og utgitt på singlen Deram DM 284. Musikalsk leder var Cy Payne. Produsent var Tony Hiller. Den ble gruppas første hit og lå som nummer 13 i USA, som nummer i Canada og som nummer ti i Storbritannia[1]

«United We Stand» har blitt en verdensomspennende standardsang og har blitt spilt inn på plate over 100 forskjellige artister. I 1977 ble den anvendt som avslutningstemasang i den kortlivede komiserien Brady Bunch Hour.

30 år etter at sangen opprnnelig ble en hit i 1970 ble den popularisert igjen som en patriotisk og åndelig hymne for mange i gjenervervelsen etter terrorangrepet 11. september 2001. Den blir også anvendt som fotballsang og av homorettighetsbevegelsen.[2]

Tatt bokstavelig handler sangteksten om to elskere som forteller hverandre at uansett hvor mange store vanskeligheter som krysser deres vei, vil de alltid være sammen. I generelle termer relaterer den til et budskap om styrken i enhet.

Sangen fantes senere på et album med samme navn og ble etterfulgt av en annen hit, «Where Are You Going to My Love» (Nummer 40 i Canada).

En sound-alike coverversjon var med på albumet Top of the Pops, Volume 10.[3]

Den irske Pop Stars-vinneren, bandet Six, har også spilt inn en versjon som finnes på dets album.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Terje Mosnes og Arve Sigvaldsen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er «En luftseilas».

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]