Union Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Union Movement
LandStorbritannia
Grunnlagt1948
Nedlagt1994
ForgjengerBritish Union of Fascists
IdeologiFascisme
Flagg

Union Movement var et politisk parti i Storbritannia, grunnlagt av Oswald Mosley.

Mosley hadde vært leder for British Union of Fascists (BUF) før krigen, og det ble ventet at han ville fortsette å lede den fascistiske bevegelsen i Storbritannia. Han valgte imidlertid å holde seg utenfor den kalde krigens politiske arena og begynte isteden å skrive. I 1946 offentliggjorde han boken My Answer hvor han skrev at han var en patriot som hadde blitt urettferdig straffet gjennom sin internering. I 1947 fulgte boken The Alternative hvor Mosley argumenterte for en tettere integrasjon mellom landene i Europa. Dette ble begynnelsen til hans kampanje for Europe a Nation, som ønsket et sterkt Europa som motvekt til Sovjetunionen og USA. Mosley så imidlertid for seg en korporativ-fascistisk fellesorganisasjon.

Mosley så Europe a Nation som kulminasjonen av Storbritannias historie. Han skrev at den europeiske integrasjonsprosessen var «del av en organisk prosess i britisk historie», som hadde startet med at de gamle angelsaksiske kongedømmene utviklet seg til England, som senere ble forent med Wales, Skottland og Irland og nå var i ferd med å utvikle seg til et forent Europa.

Han beskrev også et tredelt styresett, der en valgt europeisk regjering hadde ansvar for forsvaret og den korporative økonomien, fortsettelse av nasjonale regjeringer og opprettelse av regionale regjeringer for å fremme uavhengige identiteter (se regionalisme).

Mosleys ideer var ikke nye; i Den italienske sosiale republikken under Mussolini hadde Italia returnert til fascismens røtter og forsøkt å skape et korporativt økonomisk system i 1944. Mosley var likevel den første som uttrykte disse ideene på engelsk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]