Umetaro Suzuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Umetaro Suzuki (født 7. april 1874, død 20 september 1943) er en kjent forsker, men er kanskje mest kjent for at han oppfant bilmerke Suzuki.

Umetaro Suzuki (铃木 梅太郎 Suzuki Umetaro 7. april 1874 -? 20 september 1943) var en japansk forsker, født i Shizuoka-prefekturet. Han er kanskje mest kjent for å finne opp bilmerke Suzuki, men hans forskning er også meget interessant. Han var en av elevene ved den berømte tysk kjemiker, Emil Fisher. I 1910 ble han forske på effektene av riskli i herding pasienter med beriberi da han oppdaget en aktiv fraksjon, som han patentert som «aberic syre» (senere «oryzanin»). I 1935 ble denne forbindelsen raffinert og riktig beskrevet som tiamin. Hans forskning var blant de tidligste av moderne vitamin forskning. Han ble professor i landbrukskjemi ved Universitetet i Tokyo.

Vitamin forskning[rediger | rediger kilde]

I 1910 lyktes japansk forsker Umetaro Suzuki i å trekke et vannløselig kompleks av mikronæringsstoffer fra ris kli og kalte den aberic syre. Han publiserte dette funnet i en japansk vitenskapelig tidsskrift.

Da artikkelen ble oversatt til tysk, klarte oversettelsen å si at det var en nylig oppdaget næringsstoff, en påstand gjort i den opprinnelige japanske artikkelen, og dermed hans oppdagelse klarte å få publisitet. Polsk biokjemiker Kazimierz Funk isolert samme kompleks av mikronæringsstoffer og foreslo komplekset bli kalt «Vitamine» (et teleskopord av «vital amin») i 1912.