Ulrik Fredrik Rosing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulrik Fredrik Rosing
Født1776Rediger på Wikidata
Død1841Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePrest Rediger på Wikidata
Utdannet vedKøbenhavns Universitet
SøskenChristen Wilhelm Rosing
BarnHedevig Rosing[1]
NasjonalitetNorge

Ulrik Fredrik Rosing (født 17. desember 1776 i Fredrikstad, død 1841 i Horsens) var en norsk prest. Han ble kjent for sin innsats for de norske og danske fangene som satt i engelsk fangenskap (prisonen) under Napoleonskrigene.[2]

Ulrik måtte gå på Christiania katedralskole frem til 1796, og i 1799 hadde han endog en teologisk embetseksamen. Han ble ansatt som prest i den dansk-norske lutherske kirken i London i 1801 og virket der til han fikk innvilget avskjed i 1811 og virket som prest i Horsens frem til sin død i 1841. Den 28. januar 1811 ble han utnevnt til ridder av Dannebrogordenen.

I Londontiden var Ulrik en viktig støtte for de nær syv tusen danske og norske fangene som satt i engelske fengsel etter å ha tatt del i Napoleonskrigen på fransk side. Han holdt gudstjenester ombord i fangeskipene, formidlet brev hjem, samlet inn penger som han omsatte i gaver til fangene (såpe, tobakk, klær, bøker). Han besørget endog fem tusen nytestamenter og ei salmebok. Rosing opprettet en konfirmasjonsskole for de yngste fangene. Efter krigen belønnet de hjemvendte fangene Ulrik med en medalje av gull.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av toller Hans Rosing og Hedevig Rothenburg. Faren var av Rosing (slekt), og oldebarn av Christianiabispen Hans Rosing. Ulrik var oppkalt etter sin bestefar som igjen var oppkalt etter sin tippoldefar Hans Rosings nære venn, stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve. Rosings datter Hedevig Rosing (1825–1913) ble en aktet lærer for døvstumme og kvinnesaksforkjemper i Kristiania og publiserte en beretning om Ulrik i Folkevennen i 1875 («Prisonlivet 1807–14»).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 31. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Ulrik Fredrik Rosing i Dansk biografisk lexicon.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roos, Carl: Prisonen. Danske og norske krigsfanger i England 1807-14