Ujjain

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Ujjain
Hindi: उज्जैन
Ujjain
Kalabharava-templet i Ujjain
Land India India
Delstat Madhya Pradesh
Distrikt Ujjain
Befolkning 429 933 (2001)

Ujjain (hindi: उज्जैन) er en gammel by i den indiske delstaten Madhya Pradesh og administrasjonssentrum i distriktet med samme navn og Ujjain divisjon. Byen ligger 50 km nordvest for Indore, i den såkalte Malwa-regionen i det sentrale India. Ujjain ligger på den østre bredden av elven Shipra (hi: क्षिप्रा) i en høyde av 491 moh.. I 2001 hadde byen 429 933 innbyggere, men ved en uoffisiell folketelling i 2005 hadde byens befolkningstall steget til rundt 457 800 innbyggere.[1]

Ujjain fungerer som et jernbaneknutepunkt med betydelig handel med jordbruks- og tekstilprodukter. Byen har også bomulls- og næringsmiddelindustri. Et universitet fra 1957 finnes også i byen. Ujjain er en av Indias eldste byer og kultursentra, og et av hinduenes berømte syv valfartssteder.

I eldre tid ble byen kalt Ujjayini. Som nevnt i eposet Mahabharata var Ujjayini hovedstaden i Avanti-riket, og byen har vært et viktig pilegrimssted for hinduistiske geografer siden det 4. århundre f.Kr.. Ujjain er en av hinduenes hellige byer, og den religiøse festivalen Kumbh Mela avholdes her hvert 12. år. Ujjain er også hjemmet til Mahakaleshwar Jyotirlinga, en av de tolv Jyotirlinga-helligdommene til guden Shiva, og stedet hvor guden Krishna tok utdanning med Balarama og Sudama fra Maharshi Sandipani.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2001 hadde byen 429 933 innbyggere. Av dette tallet utgjorde 52 % menn og 48 % kvinner. Gjennomsnittlig lesekyndighet i Ujjain var da 72 %, noe som var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5 %. Mannlig lesekyndighet var 79 %, mens 66 % av kvinnene kunne lese. 13 % av byens befolkning var barn under 6 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]