Trysilbussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Trysilbussen (tidligere Trysil Bilruter) er et busselskap med base og lang historie i Trysil. Selskapet ble i 2000 overtatt av nasjonale selskaper, men navnet Trysilbussen ble likevel brukt i mange år. Siden 2015 drives busstrafikken i Trysil av Trønderbilene (lokalt) og ekspressruta Trysil-Oslo drives av Boreal Travel under navnet Trysilekspressen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Trysil Bilruter startet 1. februar 1951. Det skjedde etter sammenslutning av alle rutebileierne i Trysil. Eierne var:

  • Tryge Aasheim, Trysil
  • Einar Bjørseth, Østby
  • Magnar Bakken, Vestby
  • Ottar Østenheden. Søre Osen
  • Einar Pernup, Jordet
  • Trygve Bjørseth, Østby
  • Bård Flermoen, Østby
  • Ingvald Moe, Trysil

Rutenettet omfattet en rekke lokalruter i Trysil, og hovedruta Trysil-Nybergsund-Elverum. På Elverum var det samtrafikk med NSB på Rørosbanen.

Ved oppstarten hadde Trysil Bilruter 16 busser og 8 lastebiler, alle overtatt fra de tidligere eierne som nå ble andelseiere i selskapet. Fra starten i 1951 var selskapet A/L, seinere A/S.

Vekst og utvikling[rediger | rediger kilde]

På midten av 1950-tallet fikk Trysil Bilruter bygd rutebilstasjon med garasjer og verksted i Trysil. Dette anlegget har vært basen for all rutebildrift i Trysil fram til det siste.

Selskapet vokste videre, både innen person- og godstrafikk. Rutebilstatistikken for 1978 viste at Trysil Bilruter da hadde 64 helårs ansatte, 20 busser, 21 lastebiler og 20 tilhengere[1]. Selskapet hadde på dette tidspunkt en betydelig langtransport med vogntog. Grunnlaget var utkjøring av trelast, ferdighus og hytter fra Trysil til ulike kanter av landet.

På slutten av 1970-tallet fikk Trysil Bilruter også kjøre helgeruter til Oslo for de mange pendlerne fra Trysil som arbeidet i Oslo-området.

Pendlerrutene til Oslo ble begynnelsen på det som skulle bli Trysilekspressen på slutten av 1980-tallet. Da ble det åpnet for ekspressbussruter parallelt med jernbanen i regi av NOR-WAY Bussekspress og det åpnet for direkte ekspressbuss Trysil-Elverum-Oslo.

1. september[når?] endret Trysil Bilruter A/S navn til TB Invest A/S. Bildriften ble skilt ut i to selskaper: Trysilbussen A/S og TB Transport A/S[2].

Trysilekspressen vokste betraktelig. Først ble det åpent for bare en avgang til tur/retur til Oslo på hverdagene, og det ble kjøpt inn en dobbeltdekker for å få med flest mulig passasjerer. Så ble det åpnet for flere daglige avganger. I 2001 ble rutetilbudet Trysil-Oslo m/retur fordoblet, fra sju til fjorten avganger daglig. Dette skapte økt trafikk, men ikke tilstrekkelig til å dekke kostnadene ved det nye tilbudet. Det skjedde en gradvis nedtrapping av tilbudet. I 2016 er det i lavsesong tre avganger Trysil-Oslo m/retur, og en ekstra avgang Elverum-Oslo m/retur. I høysesong er det fire turer Trysil-Oslo m/retur. Det er færre avganger lørdag og flere på søndag.

Nye eiere overtar[rediger | rediger kilde]

Selskapets økonomi ble vanskelig på grunn av store tap fra godstrafikken. Det ble stiftet et nytt selskap, TB Invest, som overtok virksomheten. Busstrafikken fortsatte videre, nå under navnet "Trysilbussen". I 2000 ble 2000 TB-Invest AS/Trysilbussen overtatt av Nordtrafikk i Vesterålen. I 2006 ble Nordtrafikk kjøpt opp av Veolia Transport Norge. I 2011 ble Veolia-navnet erstattet med Boreal Transport, fra 1. januar 2017 blir Boreals bussdrift lagt til Boreal Buss.

I 2014 ble busstrafikken i Trysil langt ut på anbud. Det var et stort anbud som omfattet hele Østerdalsregionen fra Elverum/Trysil i sør og hele området nordover til Sør-Trøndelag grense. Anbudet ble vunnet av Trønderbilene. Fra 1. juli 2015 mistet Boreal alle bussruter i Hedmark på kontrakt med Hedmark fylkeskommune. Dermed satt Boreal avd. Trysil igjen med den kommersielle rutetrafikken Trysil-Elverum-Oslo under navnet Trysilekspressen, som fra samme dato ble overført til søsterselskapet Boreal Travel. Høsten 2015 overtok Boreal Travel også anbudet på skibusskjøring for SkiStar i Trysil fra H.M. Kristiansens Automobilbyrå.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Norges rutebileieres forbund (NRF), Avdeling Hedmark: 1930 - 1955. (1955). Flisa.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 50 år for fremgang : beretningsåret 1978-79 jubileumsberetning 1929-1979. (1979). Oslo: NRF.
  2. ^ Rutebiltidende nr. 10-1987.