Tongzhou (Beijing)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tongzhou i byprovinsen Beijing

Tongzhou (kinesisk: 通州区; Hanyu Pinyin: Tōngzhōu Qū), som ligger sørøst i Beijing, anses som den østlige innfallsport til den kinesiske hovedstaden. Det sentrale Tongzhou ligger bare ni km fra det sentrale Beijing, enden av Keiserkanalen (ved krysset mellom Tonghuikanalen og Nordkanalen) og i østre ende av Chang'an-gaten. Hele distriktet er på 906 km², eller 6 % av byprovinsen Beijings totale areal. Befolkningen er på 673 952 (folketellingen i 2000).

Historie og kultur[rediger | rediger kilde]

Broen Baliqiao i Tongzhoudistriktet

Tongzhou ble grunnlagt 195 f.Kr. under det vestlige Han-dynasti som Lu (路) fylke, skjønt det er tegn på at det var folk som bodde der også i neolittisk tid. Ved begynnelsen av det østlige Han-dynasti ble skrifttegnet Lu justert ved tilføyelse av et et vanntegn som radikaltegn, slik at det ble til Lu (潞). I 1151, under Jin-dynastiet, fikk Lu fylke de nye navnet Tongzhou, som betyr omtrent 'sted for gjennomreise', som anerkjennelse for dets betydning som land- og kanalinnfartsåren til Beijing. Den ble et bydistrikt under Beijing i 1997.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Tongzhou har lenge vært en av de viktigste innfallsportene til Beijing. Ikke bare Keiserkanalen passerer gjennom distriktet, men også jernbaner og veier. Kinas riksvei 103 løper gjennom Tongzhou på sin vei ned til kysten ved Tanggu ved Gulehavet.

Ekstern lenke[rediger | rediger kilde]