Tom Vensters dagbok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tom Vensters dagbok er et fiktivt magisk objekt som opptrår i Harry Potter og Mysteriekammeret (1998), den andre av J.K. Rowlings bøker om Harry Potter.

Harry Potter og Ronny Wiltersen finner dagboken på Stønne-Stinas do, og Harry blir overbevist om at dagboken, med dens tilsynelatende blanke sider, ikke er helt hva den utgir seg for. Etter hvert oppdager han at for å få dagboken til å fungere må han skrive i den, og Tom Venster, en elev ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom for femti år siden, skriver tilbake.

Det Harry og hans venner ikke vet er at Tom Venster vokste opp til å bli den onde Fyrst Voldemort. Han åpnet Mysteriekammeret og anga Gygrid som kilde til angrepene som fulgte. Siden det ikke var trygt å åpne kammeret igjen da Albus Humlesnurr holdt et strengt øye med ham, lagde Venster dagboken, og forseglet en del av sin seksten år gamle sjel i den. Voldemort betrodde den farlige boken i dødseteren Lucius Malfangs hender,[1] og år senere ga han boken videre til Gulla Wiltersen ved å i hemmelighet skjule den inne i hennes transfigurasjonsbok, i håp om at det skulle skape mistillit rundt hennes far, Arthur Wiltersen, og Humlesnurr.[2]

Gulla «tømmer hjertet sitt» til dagboken og blir mer og mer glad i Venster. Hun kaller ham sågar den eneste som forstår henne. Venster vokser i mellomtiden sterk nok til å besette henne, og tvinger henne til å åpne Mysteriekammeret nok en gang. Gulla, som glemmer alt som har skjedd hver gang noen blir angrepet, begynner å tro at det er hun som er ansvarlig og blir redd for at hun har mistet forstanden.

Gulla blir etterhvert mistenkelig på dagboken og forsøker å bli kvitt den i Stønne-Stinas toalett. Dette er tidspunktet da Harry Potter får tak i boken, og Venster, som hadde hørt hvordan Harry overvant hans framtidige selv som baby, forsøker å oppnå Harrys tillit ved å vise ham hvordan Gygrid ble anklaget for Mysteriekammerets åpning for femti år siden. Dette virker ikke, og Gulla ser at Harry har fått tak i dagboken. Siden hun er redd for at Venster kan gjenta hennes hemmeligheter til Harry, nasker hun dagboken fra Harrys sovesal. Harry og vennene hans, som hadde en mistanke om at dagboken var kastet i Stønne-Stinas toalett av Smygards arving, ble forvirret av dette, siden bare en Griffingelev hadde muligheten til å stjele noe som helst fra Harrys sovesal. Gulla kunne tydeligvis ikke stå imot dagbokens krefter, siden hun gjenopptar skrivingen med Venster.

Etter hvert absorberer Venster nok av Gullas livsenergi til å gjenoppstå fra dagboken, og etterlater henne bevisstløs i en tilstand han beskriver som «fortsatt i live, men bare såvidt». Gullas forsvinning lurer Harry inn i Mysteriekammeret, akkurat slik Venster hadde planlagt, men han greier ikke å ta livet av Harry. Harry redder Gulla og tilintetgjør Vensters minne ved å ødelegge dagboken med en av basiliskens hoggtenner. Da hun ble spurt om hva som hadde skjedd om Gulla hadde dødd og Venster hadde greid å stikke av, nektet forfatter J.K. Rowling å gi et ordentlig svar, men avslørte at det ville ha gitt dagens Fyrst Voldemort vesentlig større krefter.[3]

Dagboken fant veien i Gullas hender da Lucius Malfang skjulte den i transfigurasjonsboken hennes under en konfrontasjon med hennes far ved butikken Snirckel og Blæk i Diagonallmenningen. Boken hadde han hatt over lengre tid, og Malfang var fullstendig klar over hva han gjorde da han ga den til henne. Etter at den var ødelagt og ikke lenger fungerte som malacrux returnerte Harry boken til Lucius, med en gammel sliten sokk vedlagt som bokmerke. Som et resultat, da Lucius kastet bort sokken, tok husnissen hans Noldus imot, og ble utilsiktet satt fri.

Det ble bemerket av Arthur Wiltersen kort tid senere at et magisk objekt som framstår som om det tenker selv ikke kan stoles på hvis man ikke kan se hvor den oppbevarer hjernen. Denne standarden er satt flere ganger senere i serien. Harry er opprinnelig skeptisk til Ukruttkartet, men stoler raskt på det da han skjønner hva det kan brukes til. Også Valghatten framstår som et objekt som tenker selv. Arthur Wiltersen blir oppgitt og litt sint da han forstår at datteren hans ikke har gjenkjent de tydelige tegnene på at dagboken var farlig, men det er verdt å merke seg at heller ikke Ronny eller Hermine tenkte tanken.

I den sjette boken, Harry Potter og Halvblodsprinsen, blir det avslørt at dagbokens uvanlige krefter kommer av at Voldemort har laget den som en malacrux. Voldemort hadde lagret en del av sin sjel inne i dagboken som en del av sin streben mot å lure døden — mens en del av hans sjel var separat fra den delen i kroppen, kunne han sant nok ikke dø.

Referanser[rediger | rediger kilde]