Tidligpoteter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tidligpoteter er en samlebetegnelse på poteter som i Norge dyrkes for å kunne tilby ferske nypoteter allerede tidlig på sommeren. Få strøk i Norge har klima for slik dyrking, så en del dyrkes i drivhus. Men det har nærmest blitt en tradisjon blant annet på Jæren, i Rogaland og på Sørlandet å konkurrere om tidligste leveranse av nypoteter dyrket på friland. Hvis våren kommer tidlig nok kan potetene settes i jorda i mars, og det forekommer at avisene melder om de første nypotetene allerede før 17.mai.[1] Ofte blir disse, med full mediadekning, overrakt den kongelige husholdning.

I 2009 ble de første nypotetene overrakt Slottet den 18. mai, fra en potetdyrker fra Reddal ved Grimstad.[1]

Dyrkingsmetode[rediger | rediger kilde]

I motsetning til alminnelig potetdyrking, er dyrking av tidligpotet avhenging av mye spesialbehandling. Siden årets første nypoteter oppnår langt høyere priser enn normalavlingen i september/oktober, legges mye arbeid ned for å være først. Settepotetene legges ut i et rom eller drivhus hvor temperatur, luftfuktighet og lys er nøye regulert. Dette skal sørge for groing (spiring) av potetene, slik at de etter fem til åtte uker har 8–10 cm lange groer. Ved planting/setting av potetene blir de håndtert varsomt og manuelt slik at de kommer i jorden med groene opp. Dermed har man spart minst fem uker av vekstperioden.

Typer[rediger | rediger kilde]

Juno er regnet som den tidligste av potetsortene. En annen mye brukt type er Rutt. Ostara og Snøgg er også vanlige nypotetsorter.

De har høyt tørrstoffinnhold. De bør kokes og serveres med skallet på.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]