Thessalia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thessali»)
Thessalía
Θεσσαλία
LandHellas’ flagg Hellas
StatusPeriferi
HovedstadLarisa
Areal
 – Totalt
Rangert som nr. 5 av 13
14 036,65 km²
Befolkning
 – Totalt
Rangert som nr. 3 av 13
688 255[1] (2021)
Bef.tetthet49,03 innb./km²
PrefekturerKarditsa
Larisa
Magnisia
Trikala
Nettsidethessaly.gov.gr
Politikk
Regional guvernørKonstantinos Agorastos
Kart
Thessalia
39°30′N 22°00′Ø

Thessalia (gresk Θεσσαλία) er en av tretten periferier (distrikter) i Hellas. Den er delt inn prefekturene: Karditsa, Larisa, Magnisia og Trikala, og har Larisa som hovedstad. Sammen med områdene Makedonia og Vest-Trakia blir området uoffisielt regnet som en del av Nord-Hellas. Thessalia ligger sentralt i Hellas og grenser til Sentral-Makedonia og Vest-Makedonia i nord, Ípiros i vest og Sentral-Hellas i sør. I øst ligger Egeerhavet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Topografien i området består av en ring av fjell rundt en sentral slette: Lavlandet Trikala og Larisa. Området kan få noe regn om sommeren, noe som gir frodige forhold for jordbruk. Thessalia blir av den grunn enkelte ganger kalt «brødkorgen til Hellas». Fjellene Khasia og Kambunian ligger i nord, Olymposmassivet ligger i nordøst. I vest ligger fjellkjeden Pindos og i sørøst kystfjellene Ossa og Pelion.

Den viktigste elva er Pineios som renner østover gjennom området fra Pindosfjellene og munner ut i Thermaikosbukta.

Historie[rediger | rediger kilde]

Thessalia hadde en omfattende steinalderkultur rundt år 2500 f.Kr. Mykenske bosetninger har også blitt oppdaget, for eksempel ved Iolkos, Dimini og Sesklo (nær Volos). I antikken ble lavlandet i Thessalia hjemsted for adelsfamilier, som Alevad av Larisa eller Skopad av Krannon. Disse familiene organiserte et forbund i Thessalia, og kontrollerte seinere det amfiktyoniske forbundet i nordlige Hellas.

Under de gresk-persiske krigene slo alevadene seg sammen med perserne. Jason av Ferai omformet en kort stund området til en viktig militærmakt, men han ble myrdet før han klarte å oppnå varige resultater. På 300-tallet f.Kr. ble Thessalia avhengig av og underlagt kongeriket Makedonia ved Filip II. I 148 f.Kr. ble Thessalia erobret av Romerriket, men i år 300 e.Kr. ble Thessalia en egen provins med Larisa som hovedstad. Den ble en del av Østromerriket fram til 1200-tallet, da store områder var kontrollert av valakere. Etter det fjerde korstog ble Thessalia en del av kongeriket Thessaloniki, men i 1215 ble det igjen erobret av Teodoros Komnenos Dukas og ble et selvstyrt område styrt av denne familien. Dynastiet endte i 1318 og ble etterfulgt av en periode med østromersk og slavisk herredøme. Etter ennå en periode med selvstendighet ble Thessalia til slutt erobret av Det osmanske rike i 1394. I 1881 avstod osmanene det meste av Thessalia til Hellas.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]