Tendol Gyalzur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tendol Gyalzur
Født2. des. 1951Rediger på Wikidata
Xigazê
Død3. mai 2020[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Chur
NasjonalitetSveits

Tendol Gyalzur, opprinnelig Tenzin Dolkar (født ca 2. desember 1951[a] i Shigatse i Tibet, død 3. mai 2020 i Chur i Sveits) var en tibetansk-sveitsisk sosial velgjører som ble kjent for å opprette det første private hjem for foreldreløse barn i Tibet. Etter mange år ble både dette og et annet hjem hun opprettet i Yunnan stengt av de kinesiske myndigheter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hun var født som Tenzin Dolkar i Shigatse i Tibet; hennes fødselsdato og -år er egentlig ikke kjent.[trenger referanse] Hun mistet begge sine foreldre i tidlig barndom: etter at Folkerepublikken Kina i 1959 rykket inn og annekterte Tibet utløste det at mange flyktet. Familien krysset Himalayafjellene på hesteryggen og til fots under vanskelige forhold for å komme seg til India. Hun overlevde, og gikk noen få års oppvekst i et indisk barnehjem.

Tyskland, Sveits[rediger | rediger kilde]

Hen ble i 1963 utvalgt til å være blant et dusin barn som ble sendt til Vest-Tyskland av den tibetanske eksilregjering.[trenger referanse] Hun fikk resten av sin barndom i Pestalozzidorf Wahlwies ved Bodensjøen.

I Tyskland utdannet hun seg til sykepleier, og giftet seg med en annen tibetansk flyktning, Losang Gyalzur, og flyttet med ham til Sveits.[2] I Sveits var det ankommet en merkbar gruppe tibetanere, delvis med lignende bakgrunn som hennes. Det sveitsiske Røde Kors hadde hjulpet med å anbringe 300 tibetanere der, og i tillegg var om lag 150 foreldreløse tibetanske barn blitt adoptert av sveitsiske familier. Landet var også yndet av fjellfolket som hadde sine røtter langs nordhellingene av Himalaya.[3]

Barnehjem i Tibet og i Sichuan[rediger | rediger kilde]

Da hun besøkte Tibet som voksen ble hun motivert av synet av mange gatebarn til å grunnlegge Tibets første barnehjem for foreldreløse i Lhasa i 1993, i samarbeide med en kinesisk organisasjon og kinesiske myndigheter. Det hadde plasser for 300 barn. Senere grunnla hun et annet tilsvarende barnehjem i Shangri-La i provinsen Yunnan sørvest i Kina, og støttet en skole for barn av nomadiske gjetere i Sichuan. I 2016 ble hun tvunget av kinesiske restriksjoner mot utenlandske organisasjoner til å overlate kontrollen over sine etableringer til den kinesiske regjering.[2] De ble så nedstengt i 2017 og i 2018.[4]

En av hennes sønner, Songtsen Gyalzur, ble profesjonell ishockeyspiller, og han etablerte et bryggeri i Shangri-La, Shangri-La Beer,[4] i 2009.

Tendol Gyalzur døde 3. mai 2020 i Chur i Sveits av covid-19.[2]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ Den 2. desember 1951 ifølge hennes sveitsiske pass, men denne fødselsdagen er et estimat.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Kurczy, Stephen (15. mai 2020). «Tendol Gyalzur, Refugee Who Founded Orphanages in Tibet, Dies». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. 
  3. ^ Buchser, Corine (9. april 2010). «Why the Swiss accepted Tibetans with open arms». swissinfo.ch. Berne: Swiss Broadcasting Corporation. Arkivert fra originalen 3. oktober 2012. Besøkt 22. juli 2011. 
  4. ^ a b «Tibet’s ‘Orphan Super-Mother’ Lost to COVID-19». The Diplomat (engelsk). Besøkt 16. mai 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]