Teknologirådet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Teknologirådet
TypeRåd
VirkeområdeNorge
Etablert1999[1]
HovedkontorOslo
Misjon«Teknologiråd for fremtidens samfunn» (visjon) [2]
FokusTeknologi
MottoTeknologiråd for fremtidens samfunn
Budsjett 10 mill. kr / år[3]
Ansatte 7[4]
Nettstedteknologiradet.no

Teknologirådet er et norsk offentlig organ for teknologivurdering. Rådet skal identifisere viktige teknologiutfordringer og fremme debatt om de muligheter og konsekvenser som ny teknologi skaper – for samfunnet og for den enkelte. Teknologirådet skal gi innspill om teknologiske valg til Stortinget og øvrige myndigheter.

Teknologirådet gjennomfører prosjekter på en rekke temaområder: kunstig intelligens, fremtidens arbeidsliv, personvern, teknologi og demokrati, grønn omstilling og digitalisering i offentlig sektor. Gjennom metoder for teknologivurdering og fremsyn, involverer Teknologirådet både eksperter, beslutningstakere og interessenter i sitt arbeid. Målet er å gi flest mulig anledning til å ta stilling i viktige teknologispørsmål. Kontakt med media er derfor også en viktig del av Teknologirådets oppgaver.

Teknologirådet er medlem av organisasjonen European Parliamentary Technology Assessment Network (EPTA), som samler institusjoner som driver med teknologivurdering i tilknytning til parlamentene i 14 europeiske land.

Teknologirådet ble opprettet ved kongelig resolusjon i 1999, etter initiativ fra Stortinget. Rådet har 15 regjeringsoppnevnte medlemmer og ledes av Sverre Gotaas. Rådet møtes møtes 4-6 ganger i året. Rådets sekretariat holder til i Oslo og ledes av direktør Tore Tennøe.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

For perioden november 2020 til 2024 har rådet følgende medlemmer:[5] Sverre Gotaas (rådsleder), Kari Forthun, Bjørn Kjærand Haugland, Aris Kaloudis, Tanja Storsul, Siri Vasshaug, Kristin Vinje, Anne Cathrin Østebø, Marit Aursand, Helene Fladmark, Reidun Høllesli, Morten Breivik, Damoun Nassehi, Håvard Haarstad og Anne Ingeborg Myhr.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]