Teflon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den kanskje vanligste assosiasjonen til ordet Teflon er som slippbelegg på panner.

Teflon er DuPont-konsernets varemerke for slippbelegg av polytetrafluoreten (PTFE), en fluorplast med fysiske egenskaper som gjør den veldig glatt (lav friksjon). Teflon ble oppfunnet 1938 av Roy J. Plunkett som da jobbet for DuPont. Kommersielle produkter kom i midten av 1940-tallet, men teflon ble allment kjent først fra 1950 og framover. PTFE framstilles og markedføres også av andre firmaer under navn som Dyneon™ PTFE (tidligere Hostaflon), Heydeflon, Ekafluvin, Fluon, Algoflon, Polyflon og Gore-Tex. Nyere Gore-Tex produkter bruker ikke en indre teflonfilm.

Helsefarer med PTFE[rediger | rediger kilde]

PTFE-panner som varmes over cirka 350 °C avgir flussyre og et bredt spekter av organofluorine forbindelser som kan føre til polymerfeber hos mennesker, og kan være dødelig for fugler. Det har blitt uttrykt bekymring over mulige negative helseeffekter fra bruk av PTFE-belagte panner.[1][2][3]

Produksjon av PTFE har tidligere blitt gjort ved hjelp av PFOA som en emulgator, men ettersom PFOA er en persistent organisk miljøgift som utgjør både miljø- og helsemessige bekymringer er stoffet nå i ferd med å fases fra PTFE-produksjonen.[4] PFOA er i ferd med å bli erstattet av GenX produsert av selskapet Chemours (en DuPont spin-off), men synes å utgjøre lignende helseproblemer som det nå forbudte PFOA.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Safety of Teflon Non-Stick Coatings for Cookware». DuPont. Arkivert fra originalen 17. januar 2008. Besøkt 6. mai 2009. 
  2. ^ American Cancer Society, Teflon and Perfluorooctanoic Acid (PFOA) Arkivert 25. desember 2016 hos Wayback Machine.
  3. ^ Tugend, Alina (14.10.2006). «Teflon Is Great for Politicians, but Is It Safe for Regular People?». New York Times. Besøkt 15.09.2013. 
  4. ^ Juliet Eilperin: Harmful Teflon Chemical To Be Eliminated by 2015. The Washington Post, 2006-01-26
  5. ^ «Basic Information on PFAS». U.S. Environmental Protection Agency (EPA). 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]