Superundertøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Superundertøy eller teknisk undertøy er undertøy av kunstfibre som er laget for å transportere fuktighet bort fra kroppen.[1] Superundertøy er mye brukt til trening[1] og andre friluftsaktiviteter. Det isolerer ikke like godt som ull.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Varemerket «Superundertøy» ble lansert i 1970 av LIFA AS Joh. Mikkelsen.[trenger referanse] Johan Mikkelsen samarbeidet gjennom flere år med et bomulls-spinneri i Italia og med fiberprodusenten, for å få fram et garn av polypropylen som lot seg strikke. Målet var å kunne strikke tørrbleier. Da de første meterne med brukbart tøy var strikket, laget han noen trøyer som han lot idrettsfolk teste. Fotballspilleren Steinar Pettersen ga produktet sitt navn "Supertrøya". Superundertøy ble testet i tysk forskningsinstitutt som bekreftet evnen til å transportere fuktighet bort fra huden, ved kombinasjonen av at polypropylene ikke absorterer vann, har en overflatespenning som gjør at dråpene ikke fester seg på fiberen. På få år ble Superundertøy fra LIFA og etter hvert deres konkurrenter brukt i de fleste vinter-markeder. Bedriften ble i 1985 fusjonert inn i Helly-Hansen AS,[trenger referanse] som videreførte produktet.

Fra 1992 ble polypropylene brukt i trøyer i form av netting, av firmaet som i dag heter Brynje of Norway.[2] Trøya het «Superbrynje» og den er videreført i modellen «Super Thermo».

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c NRK. «Velg riktig superundertøy». NRK. Besøkt 30. januar 2016. 
  2. ^ https://www.brynje.no/historie

Litteratur[rediger | rediger kilde]