Suggestopedi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Suggestopedi (epolasi) er en metode som bygger på kreativitet i en helhetlig sammenheng. Den øker menneskers læringspotensial. Metoden er utviklet av den kjente hjerneforskeren og psykiateren Georgi Lozanov, som opprinnelig kommer fra Bulgaria. Etter kommunismens fall har han bodd i Wien. Suggestopedi bygger på mange års forskningsarbeid.

Ordet suggestopedi kommer av det engelske ordet suggest som brukes i betydningen «å tilby» eller «å foreslå». Ordet pedi er pedagogikk.

Suggestopedi er en metode som tilbyr et utvalg av virkemidler. Deltakerne inviteres til å delta i det som skjer. Det har ingenting med ordet suggesjon å gjøre. Man lærer ikke trinn for trinn, men etter prinsippet helhet – deler – helhet. Først helheten, så delene og så tilbake til helheten igjen.

Metoden har blitt evaluert av 20 professorer fra hele verden og UNESCO utarbeidet en rapport om metoden i 1982. De anbefalte at det ble opprettet opplæring i metoden, og at lærere fikk opplæring i denne. Da kommunistene ble klar over denne suksessen, ble arbeidet til Dr. Lozanov stoppet. De tok fra ham passet da han skulle reise utenlands, og han fikk husarrest i 10 år. I denne tiden ble det vanskelig for vesten å få ut informasjon om metoden. Det ble mange myter og mange imitatorer som dukket opp, og metoden ble koblet til «superlæring» og «akselerert læring», som var retninger som dukket opp i USA.

Dr. Lozanov har hele livet vært lei seg for denne utviklingen, fordi metoden bygger på seriøs forskning over mange år. Det er derfor opprettet en internasjonal organisasjon, Lozanovs International Trainer’s Association (LITA) som skal spre det autentiske arbeidet. Han har utdannet ca. 30 trainere i metoden i forskjellige land i verden. Disse skal blant annet arbeide for spredning av metoden.

I Norge startet Barbro Thorvaldsen og Lisa Hartmark et prosjekt som heter «Metodeutvikling i språkopplæringen for voksne innvandrere». Begge har mange års erfaring med norskopplæring for voksne innvandrere og begge har fremmedspråkutdanning fra Universitetet i Oslo i henholdsvis spansk og fransk. Barbro Thorvaldsen og Lisa Hartmark er utdannede trainere av Dr. Lozanov og har kompetanse i opplæring av lærere i metoden.

Utdanningsdirektoratet bevilget midler til et pilotstudium ved Høgskolen i Vestfold – «Metodeutvikling i språkopplæring med vekt på suggestopedi». Høgskolen i Østfold har nå overtatt studiet.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]