Stureterminalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stureterminalen
LandNorges flagg Norge
Kart
Stureterminalen
60°37′12″N 4°51′14″Ø

Stureterminalen er en olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG på øya Alvøyna i Øygarden kommune i Vestland.[1]

Oljeterminal[rediger | rediger kilde]

Terminalen mottar råolje og kondensat fra Oseberg-området gjennom Oseberg Transport System (OTS) via en 115 km lang oljerørledning fra Oseberg A-plattformen, samt råolje fra Granefeltet gjennom Grane Oil Pipeline (GOP) via en 212 km lang oljerørledning.

Anlegget omfatter to kaianlegg som kan motta oljetankere på opp til 300 000 dødvekttonn (dwt), fem råoljekaverner med en kapasitet på en million kubikkmeter, en LPG-kaverne på 60 000 kubikkmeter og en ballastvannkaverne på 200 000 kubikkmeter. Terminalen har også et anlegg for gjenvinning av VOC (flyktige gasser) som er miljømessig viktig i forbindelse med lasting av tankskip.

Prosessanlegget på terminalen gjenvinner de letteste komponentene fra råoljen og disse blir tatt ut i LPG-mix (Liquefied Petroleum Gases) og nafta.

Raffinert råolje og LPG-mix blir lagret i fjellagre og deretter utskipet over kai. Det blir også eksportert LPG-mix og nafta fra terminalen via Vestprosess-rørledningen til Mongstad. Beredskap i forbindelse med skipssikkerhet og oljevern har meget høy prioritet på terminalen.[2]

I dag[når?] anløper det 150-160 tankskip og LPG-tankskip i året.[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fullt kjør på Stureterminalen, VestNytt, 3. august 2011
  2. ^ «Beredskapen økes ved flere norske olje- og gassanlegg etter PSTs trusselvurdering». Tu.no (norsk). Teknisk Ukeblad. 7. april 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]