Mongstad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°48′35,161″N 5°1′53,022″Ø

Viser Mongstad Sør/Mongstadbase til venstre og Statoils raffineri til høyre i bildet.
Statoil Mongstad anlegg sett fra sjøen

Mongstad er et industristed beliggende i Nordhordland i kommunene Lindås og Austrheim. Mongstad er mest kjent for Statoils oljeraffineri, og Mongstadbase som er Norges største forsyningsbase.

Statoil Mongstad - Oljeraffineri[rediger | rediger kilde]

Stedet er kjent for sitt store oljeraffineri, som ble satt i drift i 1975 av Statoil. Det eies i dag av selskapet Mongstad Refining, hvor Statoil hadde 79 prosent og Shell 21 prosent eierandel, inntil 2013 da Statoil overtok alle eienandelen[1]. Raffineriet ble utvidet for omkring 14 milliarder kroner på slutten av 1980-tallet, noe som gjorde at stedet fikk omfattende oppmerksomhet på grunn av budsjettoverskridelser på over seks milliarder kroner. Dette ble kjent som Mongstad-skandalen, og førte til omfattende utskiftninger i Statoils ledelse. Raffineriet har en kapasitet på 12[2] millioner tonn råolje i året.

Oljeterminal[rediger | rediger kilde]

På Mongstad har Statoil også en råoljeterminal med lagerkapasitet på 9,5 millioner fat. Havneanlegget på Mongstad er Norges største målt i tonnasje og Europas største oljehavn etter Rotterdam i Nederland. Det er også et LPG-prosess anlegg (Vestprosess) på området.

Se også[rediger | rediger kilde]


Mongstad Sør[rediger | rediger kilde]

En rekke offshore relaterte servicebedrifter er etablert på Mongstad Sør slik at kundenes behov blir ivaretatt innen nærområdet. Totalt utføres ca. 1000 årsverk på Mongstad Sør. Viktige leverandører på Mongstad innbefatter bla.: Frank Mohn Mongstad AS, PSW Group AS, Caverion AS, Baker, Haliburton, Deep Sea Mooring, IOS Intermoor, Norsk Gjenvinning og West Piping AS

Mongstad base[rediger | rediger kilde]

Mongstadbase AS er en leverandørstyrt forsyningsbase for ca. 20 installasjoner for Statoil, Wintershall og andre som opererer på den norske kontinentalsokkelen.


Industriutvikling Vest[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble det tatt initiativ til å etablere en industriinkubator på Mongstad basert på SIVA sitt konsept. Selskapet ble stiftet 4. mai 2011 som Industriutvikling Vest AS. Selskapet er en industriinkubator som skal utvikle ny lønnsom forretningsvirksomhet med utgangspunkt i virksomhetene på Mongstad spesielt og Nordhordland og Bergensregionen generelt.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.statoil.com/no/ouroperations/terminalsrefining/prodfacilitiesmongstad/pages/fullownershipmongstad_nov2013.aspx
  2. ^ http://www.statoil.com/no/ouroperations/terminalsrefining/prodfacilitiesmongstad/pages/mongstadraffineri.aspx


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]