Stella Dallas (1925)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stella Dallas
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1925
Prod.landUSA
Lengde110 min.
SpråkStum (engelske mellomtitler)
Bak kamera
RegiHenry King
ProdusentSamuel Goldwyn
SjeffotografStuart Heisler
Prod.selskapSamuel Goldwyn Productions
DistributørUnited Artists
Eksterne lenker

Stella Dallas er et amerikansk stumfilm-drama fra 1925 regissert av Henry King, med Belle Bennett og Ronald Colman i hovedrollene.

Filmen er produsert av Samuel Goldwyn med dreiebok av Frances Marion, basert på romanen av samme tittel av Olive Higgins Prouty, og er den første av tre filmatiseringer. De to påfølgende er en lydfilm fra 1937 med Barbara Stanwyck, John Boles og Anne Shirley, samt en 1990-filmatisering med Bette Midler, Stella Trini Alvarado og John Goodman.

Stella Dallas ble vurdert for sensur i Norge den 31. oktober 1926, og ble distribuert av Kommunernes filmcentral i en 111-minutters kopi.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter at faren hans begår selvmord velger Stephen Dallas å forlate sitt overdådige hjem, og bosetter seg i en liten by. Der gifter han seg med Stella, en kvinne langt under hans egen sosiale klasse. Men ekteskapet får problemer, og Stephen ønsker snart å ta ut skilsmisse fra Stella. Han vender deretter tilbake til New York, og forlater Stella for å ta seg av Laurel - den lille datteren deres.

Årene går, og Laurel vokser til en ung kvinne. Men Stella innser at hun ikke er i stand til å forsørge datteren sin ordentlig. Laurel blir snart tvunget til å flytte inn hos faren hennes. Laurel gifter seg senere med Richard Grovesnor, men Stella får ikke mulighet til å være til stede under bryllupsseremonien deres.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]