Steinlandsfjorden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Steinlandsfjorden
Mot Gullvika i Steinlandsfjorden, juli 2006
LandNorges flagg Norge
Kart
Steinlandsfjorden
68°51′19″N 15°06′20″Ø

Steinlandsfjorden er en fjord på vestsiden av Langøya i Vesterålen, i Øksnes kommune i Nordland. Fjorden har innløp mellom Stavneset i nord og Hundsholmen i sør og strekker seg rundt åtte kilometer sørøstover til fjordbotnen ved Tuva.[1]

Vestsiden av fjorden er i dag ubebodd og veiløs. Det har imidlertid vært spredt bosetning der tidligere. Gården Gullvik var en av storgårdene i fjorden. På østsiden av fjorden går riksvei 821 mot Myre, og på den siden er det også en del bebyggelse. Fjorden er omkranset av høye fjell og har derfor relativ liten bosetting. Mellom gårdene Steinland og Åsen ligger Snykolla, som er det høyeste fjellet på Langøya. Stedet Steinland, som har gitt navn til fjorden, ligger på østsiden.

De plassene som det fremdeles har bosetting er Lønnskog, Bollvåg, Stranda, Steinland, og det som betegnes som Fjorden, som er bunnen av fjorden og består av flere tidligere større gårder som har gitt navn til de forskjellige plassene. Denne delen av Steinlandsfjord hadde tidligere postadresse Elvenestrand, mens bygdene ytterst i fjorden lå til Steinland. Begge plassene hadde tidligere både postkontor og butikk. Skolen lå på Steinland og var opprinnelig en internatskole. Dette endret seg etter at veien ut langs fjorden ble ferdigstillet.

Frem til slutten av 1970-tallet var det drift på de fleste småbrukene i bygdene i fjorden, men en etter en la ned på grunn av liten lønnsomhet og fraflytting. Bygdene langs fjorden har aldri hatt mange arbeidsplasser, og innbyggerne har alltid pendlet til de større stedene Myre og Sortland. Her har særlig fiskeindustrien vært en viktig inntektskilde for bygdefolket, men dette har endret seg i de senere år. Etter at skole, post og butikk ble lagt ned, har det vært en negativ utvikling mht bosetting og folketall. En periode på 1990-tallet var det i all hovedsak eldre innbygger. Dette har endret seg og i de siste årene er det flere yngre som har bosatt seg i bygdene langs fjorden.

På Flatholmen i Steinlandsfjorden finnes en gravplass som sannsynligvis stammer fra vikingtida. Gravplassen har 15 graver, hvorav 8 båtformede. Det finnes også flere tufter etter samisk bosetting, både på gården Elvenes og i Strompedalen.

Skolen ligger på Myre og barna må ha transport til skolen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steinlandsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]