Slasher-film

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Slasher-film er en amerikansk betegnelse som brukes om en obskur type skrekkfilm som var særlig markant på 1980-tallet. En slasher-film er ofte blodigere enn andre skrekkfilmer og hovedplottet går gjerne ut på at en eller annen psykopat går rundt og dreper mennesker, hovedsakelig tenåringer. Drapene utføres gjerne med kniv, krok, øks, høygaffel og skjære- og stikkredskaper.

Selv om Motorsagmassakeren, av Tobe Hooper, fra 1974 ofte omtales som den første Slasherfilmen er det gjerne John Carpenters Halloween fra 1978 som regnes som den første virkelige mainstream slasherfilmen. Det var også denne som for alvor startet slasherbølgen som skulle vare til langt ut på nittitallet. Slashersjangeren fikk nytt liv da Wes Craven, mannen bak A Nightmare on Elm Street, lagde Skrik i 1996. Filmen ble tatt svært godt imot av publikum og spilte inn store pengesummer. Scream har til nå fått 2 oppfølgere og en tredje skal være på vei.  

Essensielle slasher filmer: 

Den amerikanske skuespilleren, regissøren og spesialeffektguruen Tom Savini har hatt en sentral rolle i arbeidet med effektene på en rekke av disse filmene.

Nyinnspillinger[rediger | rediger kilde]

Det er nå en tendens i Hollywood å lage nyinnspillinger, såkalte «re-makes», av de originale slasherfilmene. Den til tider hurtige kameraføringen som mange av de nye regissørene benytter seg av blir av en del eldre fans sett på som ødeleggende for sjangeren.

Sensuren[rediger | rediger kilde]

Slasher-filmene hadde på grunn av sitt blodige innhold problemer med filmsensuren i en rekke land. Dens spekulative fokus og skildrig av drap og drapsmetoder medførte til at mange av filmene enten ble kraftig klippet eller totalforbudt. Mange av titlene ble på 1980-tallet assosiert med videovold (Video nasties).