Silent Night, Deadly Night

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Silent Night, Deadly Night
Generell informasjon
GenreSkrekkfilm,[1] slasher-film, thriller, julefilm
Utgivelsesår1984
NasjonalitetUSA
Lengde79 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiCharles Sellier Rediger dette på Wikidata
ManusMichael Hickey Rediger dette på Wikidata
MusikkPerry Botkin jr. Rediger dette på Wikidata
FotoHenning Schellerup Rediger dette på Wikidata
KlippMichael Spence[2] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeLilyan Chauvin,[3] Gilmer McCormick,[3] Linnea Quigley,[3] Tara Buckman,[3] Charles Dierkop Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)TriStar Pictures
Netflix
Budsjett750 000 USD Rediger dette på Wikidata
Totalomsetning2 500 000 USD Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)1984
FilmserieSilent Night, Deadly Night Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker

Silent Night, Deadly Night er en amerikansk slasher-film fra 1984. Filmen er regissert av Charles E. Sellier jr. og har skuespillere som Robert Brian Wilson og Leo Geter. Handlingen utspiller seg rundt en ung gutt som bevitner foreldrenes brutale drap i hendene på en mann kledd i en julenissedrakt på julaften. Gutten vokser opp i et katolsk barnehjem og blir etterhvert seriemorder. Filmen fikk mye oppmerksomhet da den ble utgitt i julesesongen 1984, og har siden fått kultstatus.[trenger referanse]

Filmen fikk fire oppfølgere: Silent Night, Deadly Night Part 2 i 1987[4], og Silent Night, Deadly Night 3: Better Watch Out! i 1989[5], Silent Night, Deadly Night 4: Initiation i 1990 og Silent Night, Deadly Night 5: The Toy Maker i 1991.

Kontroversen og mottak[rediger | rediger kilde]

Silent Night, Deadly Night var en av de mest kontroversielle filmene på 1980-tallet fordi morderen er kledd som julenissen. PTA kjempet for å få denne filmen fjernet fra teatrene på grunn av at den tok for seg følsomme emner som tenåringssex, katolsk oppdragelse i det som kunne tolkes som kritisk tone og traumatiserte barn.[trenger referanse]

I Norge ble filmen totalforbudt da filmsensuren ble satt.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I 1971 besøker fem år gamle Billy Chapman og hans familie et sykehjem i Utah hvor hans katatoniske bestefar bor. Når Billy er alene med ham i noen få minutter, våkner bestefaren plutselig og forteller Billy at han burde frykte julenissen. Mens når de kjører hjem, ser de en mann kledd i nisse-drakt med tilsynelatende bil-problemer og får oppmerksomhet fra Billys familie. Men når de forsøker å hjelpe ham, skyter nissen Billys far med en pistol. Nissen forsøker å voldta moren hans, stikker Billy av for å gjemme seg, og etterlater sin lillebror Ricky i bilen deres.

Tre år senere i 1974 feirer Billy og Ricky jul ved et barnehjem drevet av Mother Superior, en streng disiplinær som lar sin sinne gå utover barn som oppfører seg dårlig. Søster Margaret, den eneste som sympatiserer med barna, forsøker å hjelpe Billy og leker sammen med de andre barna. Men Billy blir hele tiden utsatt for Mother Superiors granskende øyne, og han blir regelmessig straffet. I julen inviterer barnehjemmet en mann i julenisse-drakt for å besøke barna. Billy blir tvunget dit av Mother Superior, men Billy slår til Julenissen før han løper til rommet sitt i forferdelse.

10 år senere, våren 1984, forlater en nå voksen Billy barnehjemmet i håp om å finne et normalt liv, og får jobb ved en lokal leketøy-butikk, takket være søster Margaret. I butikken blir han forelsket i en kollega Pamela. Han har seksuelle tanker angående henne, men som ofte blir avbrutt av sykelige visjoner om foreldrenes drap. Men den ansatte som spiller butikkens julenisse ble skadet kvelden før julaften, og som et resultat får Billys sjef Mr. Sims ham til å overta plassen. Etter at butikken er stengt, feirer personalet julaften. Billy (fremdeles kledd i en julenisse-drakt) forsøker å ha det morsomt på festen.

Men han fortsetter å ha minner om foreldrenes drap, noe som får ham til å føle seg deprimert. Han ser en kollega Andy forsøke å voldta Pamela på bakrommet. Dette utløser psykologisk hans galskap, og han henger Andy etter en noen julelys, og stikker Pamela med en kniv. En sterkt beruset Mr. Sims går inn på bakrommet for å undersøke lydene han hørte, og Billy myrder ham med en hammer. Billy slår av butikkens lys og får en ansatt, fru Randall, til å sjekke ut bakrommet. Hun skriker ved synet av likene, og prøver å ringe politiet. Men Billy kutter telefon-linjen, og dreper henne med pil og bue. Han begår deretter en drapsorgie. Mn Søster Margaret forstår at det var Billy som har begått alle drapene, og forsøker å forhindre ham.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]