Skjoldehamn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skjoldehamn er et sted i Andøy kommune i Nordland. Stedet ligger nesten lengst sør på Andøya, like øst for Gavlneset, sørspissen av øya. Skjoldehamn tilhører matrikkelgården Gavlen, og ligger like sør for grensa mot gården Skjolde (Skjolda).

På 1820-tallet fikk Skjoldehamn gjestgiveri og handel, og var en periode utover i århundret et viktig handelssted og dampskipsanløpssted. Poståpneriet i Skjoldehamn ble opprettet 1. september 1871; det var i drift fram til 1. oktober 1962. Frikirka i Skjoldehamn ble tatt i bruk i 1888, etter at frikirkemenigheten på stedet var blitt stiftet i to år tidligere. Etableringen av frikirka hadde bakgrunn i en strid om plasseringen av nye Bjørnskinn kirke, som ble innviet i 1885.

Sommeren 1936 ble det under torvstikking i Skjoldehamn funnet et gammelt lik med svært godt bevart klesdrakt. Ved Tromsø Museum ble Skjoldehamndrakten datert til 1400-1500-tallet, men nyere forskning viser at drakten er eldre, sannsynligvis fra rundt 1050. Det gjør den i så fall til Norges eldste bevarte klesdrakt.

Kilder[rediger | rediger kilde]