Skjermdump

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dette er et eksempel på en skjermdump som viser skriverbordet KDE med flere vinduer og programmer åpne.

Skjermdump, også kjent som skjermbilde, skjermutklipp eller print screen, er en funksjon som tar et bilde av skjermen.

Dette er en tast som finnes på de fleste tastatur. Når man trykker på denne tasten, åpner et bilde/tegneprogram som for eksempel Paint, hvor man kan lime inn det bildet man har tatt som en bildefil. Om man ikke vil ta bilde av hele skjermen, bare av det aktive vinduet, holder man ned Alt-tasten samtidig som man trykker på Prt Scr. Funksjonaliteten er lik på Linux- og FreeBSD-systemer med GNOME- og KDE-grensesnitt.

Macintosh-maskiner tar man en skjermdump av hele skjermen ved å holde ned cmd-, shift- og 3-tasten samtidig. Dersom man bare ønsker å ta en skjermdump av et begrenset område på skjermen kan man gjøre dette ved å holde ned cmd-, shift- og 4-tasten samtidig. Da markerer man ønsket område ved å holde inne og dra musepekeren fra ønsket startområde, og slippe den ved ønsket sluttområde.

Opprinnelig bruk[rediger | rediger kilde]

Under kommandlinjebaserte operativsystemer som MS-DOS, vil teksten på skjermen bli kopiert til den printerporten som var standard, vanligvis LPT1. Uansett hva som befant seg på skjermen når tasten ble trykket ned (så lenge det var tekst) ble det skrevet ut. Denne tasten har Unicode-karakter U+9113.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]