Serviusmuren

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Serviusmuren synlig nær jernbanestasjonen Termini.
Port i Serviusmuren.
Kart over det gamle Roma med Serviusmuren inntegnet (klikk for større bilde)

Serviusmuren ( Latin: Murus Servii Tullii) var en forsvarsmur bygd rundt byen Roma. Den er fremdeles det første vi ser av Roma når vi stiger av toget på hovedjernbanestasjonen Stazione Termini – like til høyre ligger hundre meter av muren intakt. Den var 3,6 m tykk, over ti meter høy, 11 km lang, og hadde mer enn et dusin porter. Millioner av steinblokker ble fraktet fra steinbruddene i Veii tolv km unna, etter at romerne hadde erobret og ødelagt denne byen. Selve konstruksjonen skjedde i regi av greske spesialister fra Syrakus, som har satt sine merker i tuffblokkene den er bygd av. Dette viser at det på den tid må ha hersket fred mellom Latium-regionen der Roma lå, og de greske koloniene i Sør-Italia.[1]

Dette skal være den første muren som helt omsluttet de syv høydene i Roma, Pomerium. Fra eldre tid er det funnet rester av en mur som er omtalt i legenden om Romulus og Remus, og som skal ha omsluttet Palatinhøyden, Roma Romulea (= Romulus' by). Rester av en slik mur er funnet under republikanske hus som brant i 64 e.Kr., under det som i dag er Trajans marked.[2]

Serviusmuren innbefattet også en agger (= jordvoll) bak muren og en fossa (= vollgrav) foran muren på strekningen mellom Esquinal- og Viminalhøyden, altså det som nå er plassen foran Stazione Termini. Det forekom da heller ingen flere forsøk på å invadere Roma de neste 700 år, og da hadde byen fått nye murer.

Serviusmuren er oppkalt etter den sjette romerske kongen Servius Tullius (500-tallet f.Kr.). Selv om muren etter sigende er grunnlagt på 500-tallet f. Kr., er den mest trolig bygd etter 390 f.Kr. for å hindre en gjentakelse av at galliske stammer skulle plyndre Roma, slik de gjorde etter slaget ved Allia.

Henvisninger[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Aage Hauken: Det underjordiske Roma (s. 57), forlaget Aschehoug, Oslo 2008, ISBN 978-82-03-23592-4
  2. ^ Aage Hauken: Det underjordiske Roma (s. 58-9)

Linker[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.