Schapendoes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Schapendoes
Dutch schapendoes, nederlandsk schapendoes m.m.
Schapendoes
Hundetype Gjeterhund
Opprinnelse Nederland
Egenskaper gjeterhund, vakthund, familiehund
Forventet livsløp 12
Størrelse mellomstor (12-25 kg)
Passer for aktive
Anerkjennelser
FCI Gr. 1, sek. 1
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Schapendoes (FCI #313) er en gjeterhund med opprinnelse i Nederland, der den har har vært brukt av sauegjetere siden slutten av 1800-tallet. Rasen har trolig et felles opphav med bearded collie, owczarek nizinny, bergmasco, puli, briard og lignende gjeterhunder. I de tyske distriktene Hessen, Odenwald og Niederrhein fantes det også en variant av typen kalt tysk gjeterpuddel. Rasen er fortsatt en populær gjeterhund, vakt- og familiehund i Nederland], men dener lite kjent utenfor hjemlandet.

Hunderasen som sådan regnes som grunnlagt av P.M.C. Toepoel under andre verdenskrig, da han startet et avlsprogram med tanke på å redde typen som på denne tiden var i ferd med å dø ut. Den første raseklubben ble grunnlagt i 1947 og rasen fikk en midlertidig anerkjennelse fra Raad van Beheer (nederlandsk kennelklubb) i 1952. Den første rasestandarden var klar i 1954, samtidig med at stamboka ble åpnet. FCI anerkjent rasen endelig i 1971.

Rasens temperament[rediger | rediger kilde]

Rasen er vennlig og har et rolig gemytt, så den er OK mot barn, og er svært lærevillig. Men den er også en gjeterhund, og trenger å få rikelig med mosjon

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Teknologisk Forlags store hundebok, 1983.
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.