Sandane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sandane
Sandane
Sandane sett fra Utsikten i Fjellbygda
Land Norge Norge
Fylke Sogn og Fjordane
Kommune Gloppen
Innbyggernavn Sandensar
Areal 2.3 km²
Befolkning 2 213[a] (2013)
Bef.tetthet 962,2 innb./km²
Postnummer 6823 Sandane

Sandane er et tettsted og administrasjonssenteret i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane. Tettstedet har 2 213 innbyggere per 1. januar 2013. Sandane ligger innerst i Gloppefjorden, en sørøstgående fjordarm av Nordfjord.

Sentrum er forholdsvis moderne, men noen historiske bygg står igjen. Heradshuset med et fireveis klokketårn er sentralt plassert, og Gloppen Hotell er regnet blant landets «historiske hoteller». Utover dette er stedet preget av flere nye bygg, der handelshuset «Sandane senter» er det største.

Sandane har et fotballag i 3. divisjon og et håndballag i 2. divisjon, også kjent som GHK (Gloppen Håndballklubb).

Like ved, mot øst, ligger Nordfjord Folkemuseum i et lunt område kalt Jølet. Museet har en stor samling med gamle hus og gjenstander fra hele Nordfjord.

Sandane lufthamn, Anda, ligger like ved. Største idrettsklubb er STIL, Sandane Turn og Idrettslag.

Boligbebyggelsen i Sandane er sentrert om området Åsen, sør for sentrum, og Leirbrekka mot nordvest.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Sandane sett fra Austrheim
Sandane sett fra småbåthavnen

Sandane ligger tett på naturen. Beliggenheten ved fjorden preger bebyggelsen med en rekke kaianlegg mot sjøen. Mot nord ligger stiger terrenget bratt mot Fjellbygda. Mot sør ligger boligområdet Åsen, og sør for Gloppeelva ligger området Bukta, med Sandane Camping ved Fitjesanden. Mot øst på et platå ca. 30 meter over havet ligger Eide, samt gådene Holvik og Evebø. Platået har et rikt jordsmonn, og gårdene var i middelaldertider regnet som storgårder på vestlandet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Sogn og FjordanestubbDenne Sogn og Fjordanerelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.