Sørburøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sørburøy
Geografi
ØygruppeFroan
Administrasjon
LandNorge
Posisjon
Kart
Sørburøya
63°58′37″N 9°03′49″Ø

Sørburøy er ei øy som ligger i Froan i Frøya kommune i Trøndelag. Øya er nesten delt i to, og de fleste av de ca. 20 fastboende bor på den nordlige delen av øya, (Nordøya) som også huser butikk, hurtigbåtkai og fiskerikai. På øya finnes også brannstasjon, helikopterlandingsplass og allmenningskai. Samfunnshuset på øya er drevet av Sørburøy velforening. Det er betydelig tilflytning til øya i sommerhalvåret. Det drives oppdrettsvirksomhet i nærområdet.

Sørburøy ligger i det største sammenhengende havområdet som er fredet i Norge; Froan naturreservat og landskapsvernområde.

Sørburøy skole er en barne- og ungdomsskole med 3 elever (2023).

Froan Forretningsdrift AS driver med kjøp og salg av fisk og krabbe fra fiskemottaket på øya. De selger også diesel og bensin. Bedriften ble stiftet i 1988 og er i stor grad eid av lokalbefolkningen.

Det er daglig båtforbindelse til Dyrøya på Frøya. Hurtigbåten MS Vetlefjord kjører i øyrekka.

Kaia og Sigvart på øya[rediger | rediger kilde]

I 2012 lagde NRK en TV-dokumentar om livet på øya.[1] Den handlet om søsknene Kaia (11) og Sigvart (13) Brendberg, som bor på Sørburøy.[2] Dokumentaren følger Kaia og Sigvart og deres familie gjennom et år. Foreldrene Line og Hans Olav Brendberg er lærere og drev den lokale skolen fram til 2022.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tore Strømøy (3. september 2012). «Sigvart og Kaia i beste sendetid». Frøya Nyheter. Arkivert fra originalen 2. februar 2017. Besøkt 25. januar 2017. 
  2. ^ a b Terje Sandstad (3. september 2012). «Forteller om livet ute i havgapet - på TV». Hitra-Frøya. Besøkt 25. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]